open-navfaktor-logo
search
Rano otkrivanje raka
Iskustva građana s preventivnim pregledima u KS: "I prvi put sam se prijavila, nikad me nisu nazvali..."
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo od prošlog petka (9. decembar) omogućilo je građanima još 452 dodatna pregleda za ranu detekciju i prevenciju raka debelog crijeva, grlića maternice, dojke i melanoma.
13.11.2023. u 19:15
get url
text

Radi se o akciji Ministarstva, pod nazivom, "I ove godine život je u pitanju", a namijenjena je svim osobama koje imaju prebivalište u KS.

Ko se može prijaviti

Ovog puta omogućeno je 146 dodatnih pregleda debelog crijeva, 127 dodatnih pregleda za mamografiju, 104 dodatna pregleda za Papa test plus HPV te 25 dodatnih pregleda kože.

Kako se prijaviti? Dovoljno je da odete na stranicu zivotjeupitanju.ba na kojoj ćete ispuniti obrazac (ime i prezime, adresa...) ako ispunjavate sljedeće podatke:

- grlić maternice: žene od 25 do 65 godina,

- debelo crijevo: žene i muškarci od 50 do 75 godina,

- rak dojke: žene od 40 do 65 godina i

- melanoma: nema ograničenja.

Nakon što se registrujete, dobit ćete povratni email da ste uspješno registrovani, a potom će vas pozvati iz klinike i obavijestiti o mjestu i vremenu pregleda. Barem tako piše na stranici.

Navedena je i napomena da se s jednim matičnim brojem možete prijaviti na više različitih pregleda, ali samo jednom za određeni pregled, bez obzira da li se prijavljujete u više klinika.

Primjera radi, ako se prijavite za preventivni pregled melanoma u jednoj klinici, nećete biti u mogućnosti da se ponovo prijavite za isti pregled u drugoj klinici, ali možete se registrovati za neki drugi preventivni pregled (debelo crijevo, dojka ili grlić maternice).

Za zdravstvene ustanove u kojima se mogu obaviti pregledi izabrene su: Alea Dr. Kandić, te poliklinike Agram, Sanasa, Atrijum, PZU Karabeg i Derma Zone.

No već isti dan sva mjesta, osim u Poliklinici Agram (planirano 139 preventivnih pregleda raka debelog crijeva), su popunjena.

U Ministarstvu zdravstva ne javljaju se 

Iako je navedeno "kako je riječ o brzoj i jednostavnoj prijavi za preglede, čije troškove u potpunosti snosi Ministarstvo zdravstva KS", prema iskustvima građana, koji su pokušali, to baš i nije tako.

"Nemoguće se prijaviti". Prošli put, dakle na prvi termin, prijavila sam se, nisu mi se nikada javili", "Imam isto iskustvo za pregled kože, nikad niko iz Poliklinike Karabeg nije nazvao", "Prijavili se za pregled kože, ali već dugo niko ne zove da zakaže termin", "Ovo mi liči na one konkurse za posao, koje reda radi objave, a mjesto već popunjeno", "Koju god prijavu da odaberem, ne prihvata je", "Isto, nemoguće se prijaviti"... samo su neki od brojnih komenara građana ispod objave o dodatnim preventivnim pregledima na Facebook stranici Vlade KS.

O problemima građana koji su se prijavili, ali ih niko nije nazvao, ili su to pokušali, ali nisu uspjeli, namjeravali smo razgovarati sa ministrom zdravstva prof. dr. Harisom Vranićem, ali nije odgovarao na pozive upućene na mobitel.

Pozvali smo i kabinet ministra, a sekretarica nas je uputila na glasnogovornicu Mirnu Pecikozu koja se također nije javljala na pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.