open-navfaktor-logo
search
Svaka minuta važna
Islamska zajednica BiH ponudila pomoć GSS-u kako bi što prije stigli u Tursku i Siriju
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini je bosanskohercegovačkim spasiocima ponudila konkretnu pomoć u organizovanju akcije pružanja pomoći stradalim u zemljotresima u Turskoj i Siriji, javlja Anadolija.
07.02.2023. u 15:59
get url
text

Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ je Gorskoj službi spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) ponudio pomoć u finansiranju troškova transporta do područja pogođenih razornim zemljotresima "kako bi što prije bili u mogućnosti pomoći unesrećenima".

- Zanijemili smo pred stravičnim slikama koje nam dolaze iz gradova pogođenih zemljotresima. Izražavamo svoju spremnost da pomognemo braći i sestrama u Turkiye i Siriji. Islamska zajednica je uvijek na raspolaganju unesrećenima i ljudima u potrebi, i naravno da ćemo i ovog puta priteći u pomoć bratskom narodu Turkiye i Sirije, kako i koliko god budemo u mogućnosti - rekao je Ibrahim ef. Malanović za Preporod.info.

Dodao je da je svaka minuta važna, jer se neko možda još uvijek nalazi ispod ruševina.

Tim Gorske službe spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine (GSS) je okupljen odmah po saznanju o stravičnim posljedicama razornog zemljotresa u Turkiye i Siriji te od ponedjeljka ujutro čekaju spremni za polazak u Turkiye kako bi se pridružili lokalnim timovima u spašavanju i pružanju pomoći.

Federalna uprava civilne zaštite ima organizirane specijalizirane jedinice namijenjene za izvođenje složenijih spasilačkih intervencija koje zahtijevaju brzu i efikasnu akciju spašavanja života ljudi i materijalnih dobara te kao pomoć može ponuditi angažiranje USAR tima.

Vlada Federacije BiH je u ponedjeljak na hitnoj telefonskoj sjednici, prihvatajući informaciju o razornim zemljotresima na područjima Republike Turkiye i Sirije, zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizuje upućivanje pomoći Republici Turkiye, ali se još uvijek čekaju procedure za njihovo angažovanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.