open-navfaktor-logo
search
Migrantska kriza
Islamska zajednica donirala 50.000 KM Crvenom križu USK
Naša je obaveza kao odgovorne zajednica da sredstva koja su nama povjerili članovi Islamske zajednice kroz ovakve i slične aktivnosti proslijedimo nevoljnicima i onima kojima je naša podrška i pomoć potrebna
30.10.2019. u 15:59
get url
text

Rukovodilac Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH Ibrahim ef. Malanović je boravio u Bihaću i postupajući po urgenciji reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića, Huseinu Kličiću, predsjedniku Crvenog križa Unsko-sanskog kantona (USK), uručio odluku o donaciji u vrijednosti 50.000 KM u mesnim prerađevinama za potrebe prehrane migranata na području tog kantona, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona ne jenjava. Prema riječima Huseina Kličića, predsjednika Crvenog križa Unsko-sanskog kantona, unutar migrantskih kampova ima preko 3.500 migranata i isto toliko izvan kampova, što pokazuje da u Unsko-sanskom kantonu danas ima oko sedam hiljada migranata. Brigu o njima zasigurno najviše vodi Crveni križ Bihaća i Unsko-sanskog kantona- podsjetili su iz Mufijstva bihaćkog.

Saopćili su kako je domaćin događaja uručivanja donacije bio muftija bihaćki hafiz Mehmed ef. Kudić, koji je istakao zadovoljstvo što Islamska zajednica i posebno Ured za društvenu brigu pruža ruku humanosti i brige o slabima, u ovom slučaju migrantima na području bihaćkog muftijstva.

Zahvalio je Ibrahim ef. Malanoviću na inicijativi i dolasku ovim povodom, a Kličiću iskazao punu podršku muftijstva bihaćkog kako bi odgovorili ovom zahtjevnom trenutku i pokazali pravo humano lice u ovim nehumanim uvjetima u kojima danas borave migranti.

Husein Kličić je zahvalio Islamskoj zajednici na vrijednoj donaciji koja je kao i brojne donacije Islamske zajednice do sada poslužila “kao bajpas za spašavanje brojnih života ljudi iz migrantske populacije, kojima Crveni križ USK obezbjeđuje obroke i stara se za njihov održivi boravak na području Bihaća i Velike Kladuše“.

-Islamska zajednica je prva pružila pomoć Crvenom križu Unsko-sanskog kantona i do sada je Islamska zajednica kroz razne donacije preko Crvenog križa ovoj populaciji pomogla sa 170.000 KM. I ne samo to, već je pomoć Islamske zajednice dolazila uvijek kada se pitamo kako nastaviti dalje, jer nemamo izlaza- rekao je Kličić.

Dodao je kako posebno u ovim danima kada su obećali da će dijeliti lanč-pakete i onim migrantima koji se nalaze van kampova, te pripremati obroke migrantima koji se nalaze na Vučjaku, zalihe su im u cjelosti potrošene, zbog čega će im ovih 50.000 KM u mesnim prerađevinama mnogo značiti.

Ibrahim ef. Malanović, rukovodilac Ureda za društvenu brigu je izrazio zadovoljstvo što je na inicijativu reisu-l-uleme danas boravio u Bihaću i što će predsjedniku Crvenog križa ”uručiti donaciju iz Bejtu-l-mala u vrijednosti 50.000 KM koja će poslužiti za zbrinjavanje nevoljnika koji prolaze kroz zemlju”.

-Naša je obaveza kao odgovorne zajednica da sredstva koja su nama povjerili članovi Islamske zajednice kroz ovakve i slične aktivnosti proslijedimo nevoljnicima i onima kojima je naša podrška i pomoć potrebna- pojasnio je Malanović.

Podsjetio je kako je reisu-l-ulema prošle godine obišao migrantske centre, te da su za vrijeme Kurban bajrama bili tu.

”Koliko god budemo u mogućnosti, Islamska zajednica će pomagati organizacije koje brinu o migrantima, jer minimum koji moramo obezbijediti jeste da im pružimo obrok i spokojan konak. Iskazujem, također, svoje poštovanje prema svim ljudima, ukljujući i sve građane Unsko-sanskog kantona, koji nose teret ove migrantske krize i nadam se da ćemo ovo iskušenje kao narod uspješno prebroditi“, rekao je Malanović.

Predsjednik Crvenog križa je uručio muftiji bihaćkom Kudiću zahvalnicu za angažman i posvećenost muftijstva u pomoći onima o kojima se brine Crveni križ.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.