open-navfaktor-logo
search
Jubilej
Islamska zajednica u BiH organizuje svečanost obilježavanja 85. godišnjice Takvima
U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu u ponedjeljak će biti održana svečanost povodom obilježavanja 85. godišnjice Takvima, najtiražnije i najpopularnije publikacije Islamske zajednice (IZ) u BiH.
15.02.2020. u 10:19
get url
text

Obilježavanje ovog jubileja vrlo je značajan događaj za Islamsku zajednicu u BiH, koja je, u odnosu na druge krajeve islamskog svijeta, dosta rano sistemski riješila važno pitanje godišnjeg Takvima, u kojem se kalendarski dio redovno objavljuje još od 1934. godine.

Tokom programa, koji počinje u 13.15 sati, biće prikazan kratki dokumentarni film o Takvimu autora Nedima Hrbata te predstavljen sadržaj ove publikacije za 2020. godinu.

Planirano je da se prisutnima obrate reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, zatim Ismail Smajlović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ i dr. Mustafa Prljača, urednik Takvima.

Također je predviđen nastup Akademskog hora Fakulteta Islamskih nauka (FIN) u Sarajevu.

Program organizira Uprava za vjerske poslove, u saradnji s Upravom za obrazovanje i nauku, Fakultetom islamskih nauka, Izdavačkim centrom Rijaseta "El-Kalem", Gazi Husrev-begovom bibliotekom i Gazi Husrev-begovom medresom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.