open-navfaktor-logo
search
Akcija do 15. juna
Islamska zajednica u BiH: Prošle godine žrtvovano više od 30.000 kurbana, očekuje se da će ta brojka biti premašena
Svi građani koji žele uplatiti kurban u Islamskoj zajednici posljednji dan je subota, 15. juni, i do tada će uplate biti primane
AUTOR: Anadolija
13.06.2024. u 09:12
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
FOTO: AA
Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini i ove godine nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike koji nisu u prilici ovaj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva. U okviru akcije prošle godine žrtvovano je više od 30.000 kurbana, a očekuje se da će ta brojka ove godine biti premašena.
Kurban, pojam koji dolazi od arapske riječi "karibun", znači bliskost. Kurban se, u tom smislu, mogao definisati i kao žrtva koja približava Bogu. Žrtvovanje ili klanje kurbana je vadžib za svaku muslimansku porodicu koja je to u mogućnosti, odnosno čija je imovina tolika da može podmiriti njihove svakodnevne porodične potrebe. Kurban se žrtvuje prvog dana Kurban-bajrama, naređen je Kur’anom, tačnije u suri Kewser, u kojoj se kaže: "pa klanjaj se Gospodaru svome i kurban kolji".
Islamska zajednica u BiH institucija je koja ima višedecenijsku praksu organiziranja žrtvovanja kurbana za potrebe obrazovnih ustanova i u humanitarne svrhe. I ove godine Islamska zajednica u BiH je organizovala tradicionalnu akciju "Kurbani 2024". Jedinstvena cijena kurbana ove godine iznosi 490 KM.
Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice, u razgovoru za Anadoliju prije svega ističke kako Islamska zajednica odgovorno pristupa ovom poslu i u kontinuitetu vrši sve neophodne pripreme kako bi akcija bila provedena u najboljem redu.
- Možemo reći da je akcija "Kurbani 2024" u svojoj završnoj fazi. Preostale dane do Bajrama uglavnom definišemo one tehničke stvari. Očekujemo da će akcija kao i prethodnih godina imati svoj rast, svoj uspon - ističe Memišević.
Očekuje da će ove godine biti rekordan broj žrtvovanih kurbana.
- Nadamo se rekordnim brojkama kurbana u 2024. godini, za to smo poduzeli sve potrebne mjere i za to smo spremni. Naša očekivanja su da ćemo prebaciti prošlogodišnje brojke. U 2023. godini, u organizaciji Islamske zajednice, bilo je nešto više od 30.000 žrtvovanih kurbana - pojasnio je Memišević.
Ono što posebno naglašava i što, kako je rekao, građani trebaju znati, jeste da kurbane kolju-žrtvuju onako kako nalaže šerijat (u skladu sa vjerskim propisima klanja kurbana), a svakako će biti ispoštovane i sve veterinarsko-sanitarne norme i standardi.
Memišević također dodaje kako je Islamska zajednica na ovim prostorima jedinstvena po tome što na vrlo organiziran i kvalitetan način pristupa i preradi kurbanskog mesa. U tom smislu, Islamska zajednica vrši podjelu kurbanskog mesa ne samo tokom Bajrama, već tokom cijele godine.
- Podsjećanja radi, u prošloj godini više od 150 društveno korisnih organizacija, ustanova, institucija, bili su korisnici kurbanskog mesa ne samo u danima Bajrama, već 365 dana. Mi i ove godine najveću količinu mesa planiramo preraditi i učiniti dostupnim tokom cijele godine onima koji su u stanju potrebe. Također smo planirali i ovih dana radimo na tome da odgovorimo i na zahtjeve onih koji su iskazali želju i potrebu za friškim i sirovim kurbanskim mesom u danima Bajrama i nakon toga - dodao je Memišević.
Također smo planirali i ovih dana radimo na tome da odgovorimo i na zahtjeve onih koji su iskazali želju i potrebu za friškim i sirovim kurbanskim mesom u danima Bajrama i u postbajramskom periodu.
Kao i prethodnih godina od kurbanskog mesa se okoriste brojne ustanove, veliki je broj humanitarnih organizacija, društveno korisnih organizacija, ustanova, institucija, obdaništa, internata, studentskih centara, centara za odvikavanje, bolnica, kantonalnog, entitetskog nivoa.
Dodaje kako se u nekim dijelovima BiH kurbani otkupljuju, gdje se žrtvuju te podijele građanima u tim područjima koji su u potrebi.
- Oko 2.500 kurbana koje mi otkupimo u srednjem Podrinju, dakle dole ih otkupimo, dole ih i žrtvujemo, a također dole ih kompletne podijelimo. Isto tako oko 2.000 kurbana koje otkupimo na području Goraždanskog muftijstva i Mostarskog muftijstva, dakle onaj dio istočne Hercegovine, kompletnu tu brojku otkupimo na tim prostorima, žrtvujemo na tim prostorima i podijelimo kao sirovo meso u danima Bajrama povratnicima i porodicama koje iskažu potrebu za sirovim mesom - pojašnjava Memišević.
Na kraju je dodao kako svi građani koji žele uplatiti kurban u Islamskoj zajednici posljednji dan je subota, 15. juni, i do tada će uplate biti primane.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.