open-navfaktor-logo
search
Najosjetljivije kategorije
Islamska zajednica: U Sarajevu podijeljeni ramazanski prehrambeni paketi i bonovi
Dio paketa je podijeljen ovdje kod Istiklal džamije na Otoci, dio će biti podijeljen u džematima u saradnji sa imamima, dok će ostatak biti dostavljen na adresu do onih koji nisu u mogućnosti doći i preuzeti paket.
AUTOR: Autor: Mina
19.03.2024. u 15:05
get url
text
Podjela paketa ispred Istiklal džamije u Sarajevu
Podjela paketa ispred Istiklal džamije u Sarajevu
FOTO: Mina
Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas je ispred sarajevske Istiklal džamije postačima i osjetljivim kategorijama društva podijelio ramazanske prehrambene pakete i bonove.
Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo bit će podijeljeno oko 300 paketa i bonova.
- U okviru redovnih ramazanskih aktivnosti, Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice, u saradnji sa MIZ Sarajevo, danas vrši podjelu ramazanskih paketa za postače i one koji su u stanju socijalne potrebe. Ovom prilikom ćemo dodijeliti i bonove za socijalno ugrožene porodice, te se nadamo će im to dobro doći - rekla je Amela Brdar, stručna saradnica Ureda za društvenu brigu.
Novčani bonovi dodjeljuju se iz sredstava Fonda Bejtul-mal, a većinu prehrambenih paketa Ured za društvenu brigu osigurao je putem Humanitarne organizacije "Human Appeal" iz Australije. Također, dio paketa su i donacija organizacije "Rahma" iz Engleske.
Pomoć će biti distribuirana na različite načine, od direktnog preuzimanja, do dostave na kućnu adresu, ondje gdje postoji potreba za tim.
- Dio paketa je podijeljen ovdje kod Istiklal džamije na Otoci, dio će biti podijeljen u džematima u saradnji sa imamima, dok će ostatak biti dostavljen na adresu do onih koji nisu u mogućnosti doći i preuzeti paket - kazala je Brdar.
Koordinator za društvenu brigu MIZ Sarajevo Ferid ef. Ganić je ovom prilikom predstavio aktivnosti koje se realizuju na polju podrške osjetljivim kategorijama društva, poručivši da je ramazan posebna prilika za suosjećanje i empatiju.
- Ramazan je mjesec intenzivnih ibadeta koje činimo, ali je i mjesec darivanja i udjeljivanja. Danas našim najosjetljivijim kategorijama društva dijelimo značajnu pomoć u prehrambenim paketima i novčanim bonovima. Te kategorije društva su često starije osobe, osobe sa zdravstvenim problemima i naši demobilisani borci - rekao je efendija Ganić.
Kako ističe, usmjerenost na ove kategorije društva znači i razumijevanje njihove životne priče, situacija kroz koje su prolazili tokom života, kao i nastojanje da im se, u skladu s mogućnostima, bude na raspolaganju.
- Kada je u pitanju MIZ Sarajevo i njegova društvena odgovornost i empatija, možemo se pohvaliti da u kontinuitetu brinemo o ovim kategorijama stanovništva, na različite načine. To je posebno izraženo u ovom mjesecu, kroz aktivnost podjela paketa, iftara koje dostavljamo na kućnu adresu i druge vidove pomoći, kako bismo tim ljudima koliko-toliko unijeli radost u njihova srca, jer svako od njih ima zasebnu priču koja sigurno nije nimalo lahka. Čestiti su, trude se i bore, pa i mi nastojimo sačuvati njihovo dostojanstvo, ali i pomoći im u skladu sa mogućnostima Islamske zajednice i Fonda Bejtul-mal - pojašnjava efendija Ganić.
Korisnici pomoći su iskazali zahvalnost Rijasetu i Uredu za društvenu brigu zbog, kako naglašavaju, olakšavanja njihovih stanja i podrške njihovom trudu.
- Zahvaljujući Rijasetu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, svih proteklih godina nekako lakše podnosimo sve ove tegobe, stanja i halove u kojima se nalazimo. Oni na neki način upotpunjuju blagodati ramazana i veoma sam zahvalan na tome - kaže Haris Gobeljić, jedan od korisnika pomoći Islamske zajednice.
Rijaset Islamske zajednice putem Ureda za društvenu brigu tokom cijele godine, a posebno u mjesecu ramazanu, provodi različite vidove aktivnosti podrške osjetljivim kategorijama društva, među kojima su i ovakve dodjele prehrambenih paketa i bonova.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.