open-navfaktor-logo
search
Porezna uprava FBiH
Isović: Subvencije na doprinose obuhvatile više od 390 hiljada radnika, do kraja sedmice podaci za juni
Do kraja ove sedmice Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine će dostaviti sve potrebne podatke Federalnom ministarstvu finansija kako bi se krenulo sa isplatama subvencija na doprinose za juni mjesec, potvrdio je za Faktor v.d. direktora Porezne uprave FBiH Šerif Isović.
13.08.2020. u 14:04
get url
text

Podsjeća da je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica prestao da važi 30. jula, a koji je po njegovom mišljenju, dao značajnu kratkoročnu potporu privredi.

Isović smatra da su nove mjere ne samo potrebne, već i nužne, i da trebaju biti iskoordinirane između različitih nivoa vlasti kako bi one bile unčikovitije, pravičnije, transparentnije i efikasnije u provedbi.

Za doprinose bit će izdvojeno 91,1 milion KM 

Za subvencije na doprinose za juni mjesec zahtjeve je podnijelo 15.145 poreznih obveznika, a odobreno je za 14.334 poslodavca, odnosno, 85.956 uposlenika. Za uplatu doprinosa će biti izdvojeno 20.207.835,90 KM.

- Porezna uprava Federacije BiH je po Zakonu o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica od poreznih obveznika za mjesece april, maj i jun zaprimila ukupno 61.888 zahtjeva za subvenciju doprinosa. Nakon izvršene obrade odobreno je ukupno 58.167 zahtjeva, 3.718 zahtjeva nije odobreno i tri zahtjeva su još u postupku analize i provjere. Po svim odobrenim zahtjevima iskazano je pravo na subvenciju za ukupno 390.049 zaposlenih, kojima je odobrena subvencija doprinosa u ukupnom iznosu od 91.117.570,88 KM - kazao nam je Isović.

Za april broj poreznih obveznika koji su podnijeli zahtjev bio je 25.409, odobreno je za 23.903, tri su zahtjeva u obradi, broj zaposlenih kojima je odobrena subvencija je 162.800. Iznos doprinosa po odobrenim zahtjevima je 38.322.516,36 KM.

Za maj, zahtjeve je podnijelo 21.334 poreznih obveznika, odobreno je za 19.930, broj zaposlenih kojima je odobrena subvencija je 141.293, a iznos za uplatu doprinosa je bio 32.587.218,62 KM.

Najveći teret je pao na uposlenike Porezne uprave 

Podsjećamo, subvencija na doprinose po radniku iznosi 244,85 KM. Od toga za penziono-invalidsko osiguranje ide 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM.

- Obrađene zahtjeve za mjesec april i maj Porezna uprava je dostavila Federalnom ministarstvu finansija za uplatu, a zahtjeve za mjesec jun će dostaviti do kraja ove sedmice. Ovi podaci govore koliki je bio angažman zaposlenih u Poreznoj upravi, a ako se ovom doda da smo za realizaciju ovog Zakona u kratkom roku sačinili provedbnena upustva, obrasce i softverska rješenja koja omogućuju i minimalne troškove provizija za uplate koje će se dogoditi onda s pravom mogu reći da je realizacija "korona" zakona od Porezne uprave uspješno sprovedena i da je najveći teret ovog zakona pao na
zaposlenike Porezne uprave, na čemu im iskreno čestitam i zahvaljujem - naglasio je Isović.

Dodaje da kada je riječ o novim mjerama za pomoć privredi, podsjeća da je to prije svega u nadležnosti Vlade FBiH i kantona.

- Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica je prestao da važi 30.07.2020 godine i on je dao značajnu kratkoročnu potporu privredi. Lično mislim da su nove mjere ne samo potrebne već i nužne i da trebaju biti iskordinirane između različitih nivoa vlasti kako bi one bile unčinkovitije, pravičnije, transparentnije i efikasnije u provedbi. Mislim da mjere pored direktne ekonomske pomoći trebaju obuhvatiti i kreiranje i uspostavljanje pravednijeg i boljeg poslovnog ambijenta koji će imati i poticati pravičnu i zdravu konkurenciju na tržištu, smanjenje sive ekonomike, smanjenje administrativnih barijera... - govori Isović i dodaje:

Provesti reforme 

- Mislim, a kao što sam i ranije isticao, da se fiskalna politika (porezni sitem i budžetska potrošnja) kao jedan od najznačajnih instrumenata ukupne ekonomske politike ne koristi na pravi način i da je ovo prilika da se provedu značajne reforme u ovoj oblasti, kao i da se konačno Porezna uprava počne sistemski pomagati i razvijati i da se prestane sa diskriminacijom položaja zaposlenih u Poreznoj upravi u odnosu na neke druge budžetske korisnike i one za koje mi ubiremo sredstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.