open-navfaktor-logo
search
Penzioneri
Isplata majske penzije u FBiH počinje 5. juna, evidentan pad uplate doprinosa
Sve je spremno za isplatu majskih penzija u Federaciji Bosne i Hercegovine koja počinje 5. juna, potvrđeno je za Faktor iz Federalnog ministarstva finansija.
03.06.2020. u 16:17
get url
text

Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH, kazao nam je da je zabilježen veliki pad kod uplate doprinosa u Zavod PIO, a o čemu će se govoriti i na sutrašnjoj sjednici Upravnog odbora Zavoda PIO.

- Sve je spremno za isplatu penzija i ona počinje, kako je i planirano, 5. juna 2020. Uplata doprinosa se kreće u očekivanom padu, ali još nemamo zvaničnih podataka o tačnom iznosu - kazali su nam u Federalnom ministarstvu finansija.

Mehić nam govori da je do znatnog pada uplata doprinosa došlo posebno u martu i aprilu, u jeku pandemije.

- O tome ćemo sutra razgovarati na sjednici Upravnog odbora zavoda PIO čiji sam član ispred Saveza penzionera. Pad uplata se posebno odnosi na mjesece mart i april. Tada je ogroman broj radnika ostao bez posla i ogroman broj firmi nije otpustio radnike, ali nije dao plaće i uplatio doprinose. Veliki su problemi u prvom kvartalu. I dalje je neizvjesno kako dalje. Naša ocjena iz Saveza je da je spas za penzionere trenutno rješenje što se penzije isplaćuju iz budžeta FBiH - rekao nam je Mehić.

Podsjeća da zbog krize penzioneri nisu imali redovno usklađivanje penzija 15. aprila.

- Bila je kriza, toliko ljudi je ostalo bez posla, manja je uplata doprinosa, međutim, zahtijevat ćemo da se to usklađivanje vodi kao dug prema nama - rekao nam je Mehić.

U Federaciji BiH je više od 400.000 penzionera. Najniža penzija iznosi 371 KM, a koju ima 60 posto ove populacije. Najviše penzije iznose 2.174 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.