open-navfaktor-logo
search
Uredno snabdijevanje
Isporuka ruskog gasa Bosni i Hercegovini nije upitna
Energoinvest kao uvoznik gasa za Federaciju BiH potvrđuje da od Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa, navodi se u saopćenju Energoinvesta. 
27.04.2022. u 13:27
get url
text

Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9 sati (27.4.2022. god.), gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koju je potvrdio Gazprom Export.
 
Vezano za pitanje plaćanja gasa u rubljama, naša kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. godine gas se plaća u eurima.

Ruskim gasom Bugarska se snabdijeva preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore spomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcioniraju i danas.
 
U slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest će blagovremeno obavijestiti javnost, ističe se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.