open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Ispred Vlade FBiH obavljen ispraćaj preminulog ministra Salke Bukvarevića
Ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu danas u 12 sati upriličen je ispraćaj Salke Bukvarevića, federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, koji je u srijedu preminuo na Klinici za plućne bolesti Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od posljedica zaraze koronavirusom.
30.07.2020. u 12:10
get url
text

Ispraćaju su prisustvovali ministri u Vladi FBiH predvođeni premijerom Fadilom Novalićem, Melika Mahmutbegović, potpredsjednica FBiH, kao i brojni drugi zvaničnici i uposlenici Vlade FBiH. Automobil, kojim će tijelo Bukvarevića biti prevezeno u Tuzlu, na kratko se zaustavio ispred zgrade Vlade FBiH, a dočekao ga je počasni stroj specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH.

{$galerijaFotografija}

Prethodno u Vladi FBiH otvorena je Knjiga žalosti povodom smrti federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Bukvarevića. Knjiga je otvorena za sve građane i zaposlenike federalnih organa vlasti. U Knjigu žalosti jutros se upisao i premijer Novalić, koji je tom prilikom napisao:

"Ovih pet godina provedenih s mojim ministrom Salkom Bukvarevićem u Vladi Federacije BiH nikada neću zaboraviti. Imao sam priliku raditi s tihim, blagim čovjekom nevjerovatna znanja i poštenja. Molim dragog Boga da mu podari lijepi džennet za koga vjerujem da ga je zaista zaslužio. Neka je vječni rahmet mom prijatelju, ministru Salki Bukvareviću."

Knjige žalosti bit će postavljene u subotu, 1. augusta u Parlamentu FBiH u Sarajevu (Hamdije Kreševljakovića 3) i Bosanskom kulturnom centru u Tuzli (Mije Keroševića Guje 3).

Dženaza Bukvareviću bit će klanjana u subotu u 16.30 sati u haremu Džindić džamije u Tuzli gdje će biti i ukopan. Komemoracija će se održati isti dan u zgradi Parlamenta Federacije BiH sa početkom u 11 sati, te u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u 15 sati.

Ministar Bukvarević je 22. jula primljen u izolatorij kao težak bolesnik, a potom je i priključen na respirator. Preminuo je u srijedu ujutro.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Od 2015. obavljao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH.

20200730_121628.jpg
1 od 18
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.