open-navfaktor-logo
search
Opušteno
Ispunjavanje apetita "ručica koje su zinule na dunjaluk": Privremeno finasiranje na čekanju u Parlamentu, a budžet u Vladi FBiH
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine umjesto očekivanog prijedloga budžeta FBiH za 2024. godinu utvrdila je tek Odluku o privremenom finansiranju koja se odnosi na prva tri mjeseca ove godine u kojoj se isplaćuju samo tekuće obaveze i nema povećanja januarskih penzija koje su očekivali penzioneri.
03.01.2024. u 16:21
get url
text

Da bi se odluka o privremenom finansiranju provela, potrebno je njeno prethodno usvajanje u Parlamentu Federacije BiH, ali očito da se rukovodstvima Zastupničkog i Doma naroda FBiH ne žuri.

Sve se vrti oko Marina Vukoje 

Iako je 29. decembra održan Kolegij Zastupničkog doma FBiH, tada nije određen termin za sjednicu u vezi s odlukom o privremenom finansiranju, već nastavak šeste sjednice koja je prekinuta 26. novembra.

- Nije bilo riječi o privremenom finansiranju, mada očekujem da će ta sjednica biti u januaru jer smo dobili Odluku Vlade FBiH. Na Kolegiju smo dogovorili da nastavak šeste sjednice bude 9. ili 10. januara - kazao nam je Admir Čavalić, član Kolegija, predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Na šestoj sjednici predstavnici parlamentarne većine SDP, NiP, Pomak, NS, HDZ-HNS, HDZ 1990-HNP i PDA su po svaku cijenu usvojili zaključak kojim je naloženo ovlaštenim predlagačima dostavljanje prijedloga "kako bi se riješila blokada radnih tijela, a jednim dijelom izvršne i zakonodavne vlasti".

U prijevodu, žele izmijeniti Poslovnik Zastupničkog doma jer im postojeći "smeta" da provedu u djelo imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - "Trojka" i HDZ preko zaključka "uguranog" u dnevni red žele otvoriti put za izbor Marina Vukoje

Međutim, da bi izmjene Poslovnika došle na dnevni red sjednice Doma, potrebno je da se o njima prethodno izjasni Zakonodavno-pravna komisija Zastupničkog doma FBiH.

Sjednica Komisije je ponovo zakazana za 4. januar sa 23 tačke dnevnog reda. Za očekivati je da se ni ova ne održi jer odranije opozicija traži da se posebno razmatraju predloženi zakoni, nacrti, od izmjena Poslovnika.

- Oni neće u rješavanje bilo čega dok ne otvore put za, po nama, sporno imenovanje Marina Vukoje u Ustavni sud BiH. Kada znamo šta se paralelno u RS-u odvija kao aktivnost u vezi s Ustavnim sudom, jasno je da su opasne stvari po suverenitet države u pitanju - kazala je za Faktor federalna zastupnica Alma Kratina (DF).

Osvrnula se i na nedonošenje budžeta FBiH za ovu godinu.

Tasove na vagi parlamentarne većine

- U Federaciji nas premijer obavještava da su tobože zastupnici i delegati zahtijevali redovni postupak donošenja budžeta, pa je uputio prijedlog odluke o privremenom finansiranju do marta, svjesno zaboravljajući reći da se u skladu sa zakonom taj postupak trebao davno završiti, kroz upućivanje u proceduru nacrta, zatim prijedloga budžeta koji smo trebali usvojiti do kraja 2023. godine.

Zašto to nije učinjeno, pitanje je za premijera i Vladu, ali ako se vratimo na političku trgovinu unutar stranaka parlamentarne većine, potpuno je jasno, kao što je bilo i kod rebalansa budžeta i vladinih imenovanja, da su pod ogromnim pritiskom ispunjavanja apetita "ručica koje su zinule na dunjaluk".

Kako stvari stoje, dok preskupo ne isplate "tasove na vagi parlamentarne većine", neće biti ni budžeta - kaže Kratina i dodaje:

- Nevjerovatna je ta opuštenost, a još nevjerovatnija šutnja u prvom redu najumnijih glava iz akademske zajednice, onih od kojih se očekuje, ako ništa, kritički osvrt i misao koja bi tjerala na razmišljanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.