open-navfaktor-logo
search
Borci
Ispunjena obećanja: Objavljen Zakon o demobilisanim borcima, uklonjen Kamp heroja
Od danas demobilisani borci mogu predavati zahtjeve u općinske službe boračko-invalidske zaštite kako bi ostvarili prava definisana Zakonom
08.08.2019. u 13:13
get url
text
Uklonjen Kamp heroja
Uklonjen Kamp heroja

Danas je stupio na snagu Zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica na koji su borci čekali blizu deset godina. Od danas demobilisani borci mogu predavati zahtjeve u općinske službe boračko-invalidske zaštite kako bi ostvarili prava definisana Zakonom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca.

Pojašnjavaju da među brojnim pravima, predviđena je egzistencijalna naknada, a uvjet je da branilac ima 57 i više godina, da je najmanje godinu na evidenciji nezaposlenih, i da ima mjesečna primanja manja od 170 KM. Obuhvaćeni su i RVI od 20 do 50 posto koji nemaju drugih primanja i oni koji imaju eventualno neka socijalna davanja.

Iz Ministarstva podsjećaju da su i demobilisani borci okupljeni u Kampu heroja u Sarajevu ispunili svoje obećanje. Podsjećamo, kazali su da kada Zakon o demobilisanim borcima bude objavljen u Službenim novinama FBiH, da će ukloniti Kamp u kojem su proveli dvije godine boreći se za donošenje zakona.

{$galerijaFotografija}

- U Sarajevu je uklonjeno šatorsko naselje koje je podignuto u Alipašinoj ulici prije početka protesta boraca, kada su tražili donošenje boračkog zakona i registra boraca. Približno dvije godine borci su proveli u "Kampu heroja" tražeći svoja prava. No, nakon što je usvojen Zakon o pravima demobilisanih boraca članova njihovih porodica, borci su na sastanku odlučili zatvoriti ovo šatorsko naselje. Odluka je donesena nakon što su ispoštovani ranije dogovoreni zahtjevi saboraca sa ministrom za pitanja boraca u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem. Istog dana kada je Zakon objavljen u Službenim novinama primjerci Zakona su dostavljeni saborcima u Kampu nakon čega je donesena odluka da se vrate svojim kućama - navode iz Ministarstva.

Podsjećaju, u izradi Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih saboraca učestvovalo je deset predstavnika boraca, od čega dva saborca iz Kampa. Zakon su jednoglasno usaglasili predstavnici svih političkih partija u Zastupničkom domu PFBiH, predstavnici Vlade FBiH i predstavnici boraca. Za ovu namjenu Vlada FBiH je osigurala dodatnih 50 miliona KM na godišnjem nivou.

kamp heroja 4-.JPG
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.