open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Isti dan poslije Zastupničkog doma o kandidatima za čelnike FBiH glasa i Dom naroda
Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH sutra će se izjašnjavati, tačnije glasati o listi kandidata za izbor predsjednika i potpredsjednike Federacije Bosne i Hercegovine. Isti dan je zakazana i sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj će delegati glasati o listi.
15.02.2023. u 13:10
get url
text

Na jedinstvenoj listi su imena Lidije Bradare, Refika Lende i Igora Stojanovića, kandidata za predsjednika / potpredsjednike FBiH iz reda hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda.

- Što se tiče sutrašnjeg glasanja SDA, HDZ i SDP imaju većinu u Zastupničkom domu, mogu se komotno izglasati kandidati, imaju 56 ruku. Vjerovatno će biti jednoglasno. Mi iz DF-a imamo zamjerke na diskriminatorne odluke Christiana Schmidta, a o čemu ću na sutrašnjoj sjednici detaljnije govoriti, krenuvši od promjena u izbornoj noći pa nadalje. Sve ću to sutra hronološki poredati. Bit će sat vremena zastupnička pitanja i ide glasanje - rekao nam je Mahir Mešalić, predsjednik Kluba Demokratske fronte u Zastupničkom domu FBiH.

Dodaje da nakon njih zasjeda Dom naroda FBiH.

- Isti dan je zakazan i Dom naroda. Samo što mi izađemo oni ulaze. Sjednica je zakazana u 16 sati. Vjerovatno će i oni potvrditi listu. Pozicija predsjednika i potpredsjednika FBiH su najvažnije za formiranje vlasti. Oni (Osmorka) jurišaju da Nermina Nikšića stave za premijera a da Lidija Bradara preuzme Federaciju, to je dogovor SDP - HDZ. Ma glasanje će proći, poslije je frka - rekao nam je Mešalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.