open-navfaktor-logo
search
CIKBiH
Istječe rok za otklanjanje nedostataka: Nermin Šehović nije kandidat SBiH za člana Predsjedništva BiH
Nermin Šehović neće biti kandidat Stranke za BiH za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda na Općim izborima 2. oktobra, kazao je danas Semir Efendić, predsjednik Stranke za BiH.
19.07.2022. u 12:45
get url
text

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine dala je rok, koji istječe danas u 16 sati, da stranke otklone nedostatke na svojim kandidatskim listama.

VEZANI TEKST - SBiH rok od pet dana da ukloni nedostatke: Da li će Nermin Šehović biti kandidat za Predsjedništvo BiH

Jedan od nedostataka koje je imala Stranka za BiH je bio taj što nije predala Šehovićevu potpisanu i ovjerenu izjavu o prihvatanju kandidature ni dokaz da je podnio ostavku na mjesto policijskog službenika u Federalnoj upravi policije.

Efendić je pojasnio da Šehović nije dao otkaz u FUP-u jer bi to značilo kraj njegove policijske karijere, te da su provjeravali opcije kako da on bude kandidat jer je ranije postojala mogućnost da prava policijskog službenika miruju dok odsustvuje iz službe, ali je ta mogućnost ukinuta posljednjim izmjenama Zakona o policijskim službenicima FBiH.

Ranije je sam Šehović izjavio medijima da nije kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu za člana Predsjedništva BiH i da nije predao svoju izjavu za tu kandidaturu.

Ovo nije bila jedina stranka koja je imala nedostatke na kandidatskim listama. Centralna izborna komisija BiH je na posljednjoj sjednici utvrdila da 78 kandidatskih listi ima određene nedostatke, dok 750 listi ispunjava potrebne uvjete.

Nedostaci su se odnosili na, između ostalog, to da je bilo kandidata koji su se nalazili na više kandidatskih listi, da nije zastupljena ravnopravnost spolova, da predsjednici stranaka, odnosno koalicija nisu potpisali kandidatske liste, a dio kandidata je odustao od kandidature.

Pet dana roka za otklanjanje neodstataka istječe danas, a nakon toga CIKBiH treba ovjeriti kandidatske liste. Prema izbornom kalendaru, CIK to treba učiniti do 29. jula. Nakon toga kandidatske liste za kompenzacijske mandate se podnose do 3. augusta 2022. godine.

Do 18. augusta će Centralna izborna komisija BiH objaviti konačne kandidatske liste, a na taj datum se zaključuje i Centralni birački spisak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.