open-navfaktor-logo
search
Izvršena primopredaja
Italijanska agencija donirala tri vozila Crvenom križu BiH za podršku migrantima
Izvršena je primopredaja tri vozila "ford ranger pickup" koja je Društvu Crvenog križa/krsta Bosne i Hercegovine donirala Agencija za razvojnu saradnju Italije.
28.11.2023. u 17:47
get url
text
Donirana vozila
Donirana vozila

Vozila su dobile tri organizacije Crvenog križa, i to u Tuzlanskom, Sarajevskom i Unsko-sanskom kantonu. Donacija je obavljena u okviru projekta "Balkanska ruta: Prijem u tranzitu", kao podrška lakšem tranzitu migranata kroz našu zemlju.

Podršku projektu pružilo je i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, na čijem je čelu Sevlid Hurtić koji se zahvalio Marcu Di Ruzzau, ambasadoru Italije u Bosni i Hercegovini, za podršku našoj zemlji u brojnim važnim projektima.

- Institucionalnom pomaganju krovnim organizacijama, pokazali ste da poštujete državu. Uvijek insistiram na tome da projekti moraju biti transparentni i opravdati svoju korisnost. Ovo je projekat koji će nedvojbeno imati svoju svrhu, jer migrantima kao ranjivoj kategoriji u Bosni i Hercegovini, treba human tretman. Mi u tome nikada nismo podbacili. Stoga vam hvala što ste odabrali Bosnu i Hercegovinu kao zemlju za ovakvu vrstu donacije - kazao je Hurtić, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Marco Di Ruzza je naglasio da je zahvaljujući ovom projektu povećan obim pomoći migrantima u cijeloj zemlji. Poboljšano je i pružanje zdravstvenih i psiholoških usluga ovim ljudima, odnosno, percepcija lokalnog stanovništva prema migrantima.

- Italija će ostati prisutna u Bosni i Hercegovini u humanitarnom, ali i svakom drugom smislu. Radit ćemo na tome da još više unaprijedimo odnos naše dvije zemlje, a imate i našu potpunu podršku na vašem putu u Evropsku uniju. Nastavimo raditi zajedno i na procesu pomirenja - rekao je Di Ruzza.

Ukupna vrijednost ovoga projekta je oko 115.500 eura.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.