open-navfaktor-logo
search
Tandem snova
Ivana Marić pije kafe sa Olegom Čavkom i sa TV-a poziva direktora OSA-e da podnese ostavku
Ivana Marić, koja se u medijima predstavlja kao politička analitičarka, snimljena je u jednom ugostiteljskom objektu u društvu Olega Čavke, tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zaduženog za beskonačno "istraživanje" Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne službe Bosne i Hercegovine. 
17.07.2021. u 15:05
get url
text

Fotografiju je danas objavio portal Istraga, a dalo bi se zaključiti da je snimljena nedavno. 

U tekstu se ne preciziraju bilo kakvi detalji u vezi sa susretom tužioca i osobe koje je ustvrdila da su "Bošnjaci sebi izmislili ime kako ne bi bili samo muslimani", ali zato ona za N1 precizira nešto na šta bi Čavka mogao samo aplaudirati. 

- Podsjetila bih na politiku koju je ranije vodio Sulejman Tihić, raniji predsjednik SDA, da svako protiv koga je podignuta optužnica mora podnijeti ostavku. Presumpcija nevinosti ostaje i dalje, međutim, ta osoba ne može voditi značajnu funkciju ukoliko mora da brani sebe i svoju nevinost. Paradoks je da mi imamo direktora Obavještajne službe koji mora da se bavi svojom zaštitom i pronalazi dokaze. Jednostavno, nije u stanju da obavlja posao koji je obavljao. Pitanje je zašto niko ne traži njegovu smjenu ako on već nema moralne odgovornosti da podnese ostavku jer ne možete imati direktora OSA-e koji je uhapšen i koji je proveo u zatvoru dan-dva. Zamislite da u SAD-u imate direktora FBI ili CIA kojeg uhapse i da to prođe nesmetano i neko to proglasi udarom na državu - poentirala je Marić. 

Tužilac Čavka i njegova šefica Gordana Tadić već jako dugo ne uspijevaju poentirati, mada se silno trude. Optužnice im padaju u vodu, kao i analize Ivane Marić (npr. vidjeti pod "Za Predsjedništvo najviše šanse imaju Bećirović, Čović i Ivanić", Opći izbori 2018, televizija N1). 

Tužilaštvo BiH, tačnije tužilac Oleg Čavka, tokom ranijih procesa protiv Mehmedagića tražio da mu se zabrani obavljanje službene dužnosti, kao i kontakt sa uposlenicima OSA-e. Sprečavanje obavljanja dužnosti ili smjena Mehmedagića te urušavanje OSA-e je zapravo i sve što pojedinci u Tužilaštvu BiH nastoji postići ispunjavajući želje osovine HDZ-SNSD, stav je brojnih aktera iz političkog i javnog života koji su se oglašavali po ovom pitanju. 

Sud Bosne i Hercegovine više puta je odbijao potvrditi optužnicu protiv Mehmedagića u slučaju "Sigurnosne provjere", a po jednoj od optužnica Mehmedagić je pravomoćno oslobođen bilo kakve krivice. Treći slučaj nazvan "Diploma" je u toku, a cilj je isti - "ta osoba ne može voditi značajnu funkciju ukoliko mora da brani sebe i svoju nevinost", pojasnila je Ivana Marić, prijateljica tužioca Olega Čavke. 

- Jednostavno, mislim da je Nermin Nikšić jednom rekao: Ako je Osman Mehmedagić jedini Bošnjak koji može sjediti na ovoj funkciji, onda smo mi u problemu - citirala je Marić, pa je onda legitimno citirati i šta je Milorad Dodik jednom rekao. 

Lider SNSD-a rekao je da bi bilo opasno za Republiku Srpsku da je na čelo Zajedničke komisije Parlamenta BiH za kontrolu rada OSA-e BiH izabran Mirko Šarović iz SDS, koji je "imao priliku da upravlja obavještajnim resursima i nije ništa učinio".

 Dodik je tada na konferenciji za novinare u Banjoj Luci izjavio da Republika Srpska ima svoje predstavnike u toj komisiji.

– Naš motiv je bio da je bolje da se imenuje Nermin Nikšić iz SDP-a koji će tamo u točkove ubacivati razne klipove nego da imamo Šarovića koji je servilan SDA i sadašnjoj obavještajnoj strukturi – naglasio je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.