open-navfaktor-logo
search
Mnogo razloga
Ivo Tadić napustio HDZ: Stranku vodi manja interesna grupa na čelu sa Matom Zovkom koji je okupio poslušne
Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Ivo Tadić, koji je zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, napustio je HDZ.
31.08.2023. u 19:33
get url
text

Kao glavni razlog naveo je nedavna dešavanja i, kako je istakao, nedemokratsko provođenje unutarstranačkih izbora u HDZ-u Bosne i Hercegovine na nivou ZDK.

- Nažalost, stranku vodi manja interesna grupacija na čelu s Matom Zovkom koji su u prvi plan stavili svoje lične interese i oko sebe okupili podobne i poslušne. Nažalost, ovakvom stanju je doprinio i vrh stranke koji je raspuštanjem Kantonalnog odbora ZDK omogućio dominaciju i majorizaciju općinske organizacije Žepče nad ostalih sedam općinskih organizacija stranke - naveo je Tadić.

Dodaje kako su sa političkih dužnosti smijenjeni načelnici općina Vareš i Usora, bivši zastupnici i ministri, visoki stranački dužnosnici te drugi ugledni i uspješni poslovni ljudi.

- Zbog ovakvog djelovanja na izbornoj skupštini Općinske organizacije Žepče nije učestvovala skoro polovina izaslanika iz temeljnih ogranaka, a popis novog općinskog odbora je procurio u javnost dan prije održavanja izborne skupštine.

Kao nagradu za sprečavanje učešća članstva u izbornim procesima, Ivica Penić je nagrađen pozicijom predsjednika OO Žepče. Ne mogu biti učesnik ovakvih rušenja hrvatskih nacionalnih interesa, nestatutarnih i nedemokratskih izbora u stranci i zato napuštam HDZ BiH. Ističem kako ću i dalje politički djelovati kao nezavisni zastupnik u Skupštini ZDK i kao delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH - naveo je Tadić, objavio je BHRT.

Nije samo problem u unutarstranačkim izborima, naveo je on te dodao da je Mato Zovko, u saradnji s Josipom Martićem, spriječio imenovanje federalnog ministra iz ZDK i aktivno radio na smjenjivanju kadrova HDZ-a BiH s direktorskih pozicija koje su, kako kaže, prepustili bošnjačkim strankama, piše Fena.

- Na današnjoj sjednici Vlade ZDK, odlučujući glas za smjenu direktora Službe za zapošljavanje i imenovanje bošnjačkog kandidata za v.d. direktora dao je HDZ BiH. Naime, HDZ BiH je dao svoj glas i za razrješenje upravnog odbora Doma penzionera Zenica što je uvertira za smjenu još jednog direktora iz HDZ-a BiH - kazao je Tadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.