open-navfaktor-logo
search
Nakon poziva građana
Iz Apoteka Sarajevo potvrdili za Faktor: Za pacijente koji se otpuštaju sa KCUS-a nema tuberkulostatika
Nakon što je nekoliko građana pozvalo redakciju Faktora i žalilo se da u apotekama ne mogu nabaviti tuberkulostatike, ovu informaciju potvrdili su nam iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo, dodajući kako lijekovi nisu dostupni pacijentima koji se otpuštaju sa Klinike za plućne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) na kućno liječenje.
30.04.2023. u 20:53
get url
text

Razlog nestašice je, prema informaciji koju smo dobili iz Apoteka, "nemogućnost ovlaštenih dobavljača lijekova da ih nabavi kako bi ih mogli isporučiti javnoj ustanovi".

- Većina tuberkulostatika za koji je vezan ovaj upit su neregistrovani lijekovi na području Bosne i Hercegovine, što predstavlja otežavajuću okolnost dobavljačima za nabavku - navode iz Apoteka i naglašavaju kako do sada nisu imali problema sa nabavkom ovih lijekova.

Ističu "kako su pravovremeno već krajem 2022. godine uputila zahtjev za nabavku tuberkulostatika dosadašnjem dobavljaču, kako bi osigurali dovoljne količine lijekova korisnicima".

- S obzirom na to da smo dobili negativan odgovor o nabavci, i da smo od ovlaštenog dobavljača lijekova informisani da i pored svih napora koje su uložili da osiguraju dovoljne količine za potrebe stanovništva Federacije BiH, zbog problema sa isporukom od strane proizvođača Macleods Pharmaceuticals LTD., nisu u mogućnosti nabaviti potrebne količine tuberkulostatika - naglasili su iz Apoteka Sarajevo.

Po primitku navedene obavijesti, a u cilju rješavanja novonastale situacije, iz javne ustanove navode "kako su obratili ostalim ovlaštenim dobavljačima lijekova na području naše zemlje sa zahtjevom za nabavku lijekova, a sve u cilju kako bi se pacijentima osigurale dovoljne količine tuberkulostatika, ali da su i od ostalih dobili negativan odgovor".

- Apoteke Sarajevo, kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova, i dalje ulažu napore kako bi se osigurala kontinuiranost i stabilnost u snabdijevanju tuberkulostaticima, te preduzimamo dodatne aktivnosti s ciljem prevazilaženja trenutnog problema u nabavci ovih lijekova, nadajući se pozitivnom ishodu - naveli su iz JU Apoteke Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.