open-navfaktor-logo
search
Nakon incidenta
Iz ArcelorMittala tvrde: Crvena voda nije naštetila biljnom i životinjskom svijetu u rijeci Bosni
Kompanija ArcelorMittal Zenica uputila je saopćenje putem kojeg želi građane Zenice upoznati s činjenicama i detaljima jučerašnjeg incidenta u rijeci Bosni.
01.02.2023. u 20:04
get url
text

Iz firme navode da je uzrok incidenta oštećenje podzemnog zida šahta DHD sistema, koji je spojen na kanalizacionu mrežu.

- DHD sistem je dizajniran za prečišćavanje vode koja se koristi za mokro prečišćavanje plinova tokom procesa proizvodnje čelika. Ovo je sistem za mokro otprašivanje koji niz emisija čvrstih čestica u zraku i one se sakupljaju upotrebom vode. Mulj se odvaja i suši, a zatim se voda vraća u cirkulaciju. Riječ je o potpuno zatvorenom sistemu koji ni u jednom trenutku ne predviđa ispuštanje mutne vode u rijeku. Radi na principu "zatvorene petlje", tako da voda samo cirkuliše unutar sistema. Upravo je to razlog zašto je jučerašnji incident za nas bio iznenađenje - saopćeno je iz ArcelorMittala.

VEZANI TEKST - Inspekcijski nadzor u ArcelorMittalu: Proizvodnja obustavljena, Čeličana zagadila rijeku Bosnu

Nakon jučerašnje detaljne istrage, ustanovljeno je da je došlo do probijanja zida podzemnog šahta, vrlo je moguće usljed geoloških pomjeranja tla. Naime, primjetna je nestabilnost tla na području gdje se nalazi DHD sistem, kao i još nekoliko objekata, što je moglo dovesti do pomjeranja i oštećenja zida šahta.

Čim je dobila informaciju o incidentu firma je obustavila rad pogona Čeličana, te su svi radnici bili fokusirani na utvrđivanje uzroka problema, a potom na sanaciju. Čeličana neće početi s radom dok se ne poduzmu mjere osiguranja da se incident ne ponovi.

Kako ističu iz firme, crvena boja rijeke nije uzrokovala štetan utjecaj na okoliš. Crvena zamuljena voda testirana je u laboratoriju i ustanovljeno je da sadrži uglavnom željeznu prašinu i krečnjak. Dakle, sastoji se od tvari koje se inače nalaze u tlu.

- Čekamo rezultate analize iz Agencije za vodno područje rijeke Save, ali potvrda inspektora da nije bilo mrtve ribe potvrđuje naše razumijevanje - navodi se u saopćenju. 

Kompanija nastavlja sa stalnim nadzorom rada DHD sistema i više informacija će imati u narednim danima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.