open-navfaktor-logo
search
Uhapšen u Trebinju
Iz BiH protjeran Francuz koji je prijetnja nacionalnoj sigurnosti
Služba za poslove sa strancima prisilno je udaljila jednog državljanina Francuske, za kojeg je od NCB Interpola raspisana potjernica zbog sumnje za krivična djela u vezi sa terorizmom, oružjem i visokom tehnologijom, te koji je od nadležnog organa za vršenje sigurnosnih provjera okvalifikovan kao osoba koje predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurosti Bosne i Hercegovine.  
29.01.2024. u 14:31
get url
text

Služba za poslove sa strancima je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti s ciljem lociranja navedene osobe, 30. 12. 2023. godine obaviještena od policijskih službenika MUP-a RS-a, da je ta osoba uhapšena na području Trebinja, nakon čega je sproveden u službene prostorije Službe za poslove sa strancima, gdje je predat Službi na nadležno postupanje, saopćeno je iz Službe.

Shodno tome, izrečena mu je mjera protjerivanja sa teritorije BiH sa zabranom ulaska i boravka na teritoriju BiH u periodu od pet godina, nakon čega je smješten pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

Udaljenje ovog Francuza obavljeno je privatnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo, gdje je predat službenicima Nacionalne službe za tranfere Ministarstva pravosuđa Francuske iz Pariza, koji će ga sprovesti do zemlje porijekla.

Služba za poslove sa strancima će i u narednom periodu preduzimati ovakve i slične aktivnosti, koje imaju za prioritetni cilj doprinos zaštiti sigurnosnog sistema BiH, saopćeno je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.