open-navfaktor-logo
search
Prijetnja po sigurnost
Iz BiH protjerana po tri državljanina Srbije i Crne Gore te jedan Iranac
Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je tokom ove godine od nadležnih sigurnosnih agencija dobila informacije da 16 stranih državljana predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti naše zemlje.
16.10.2020. u 11:03
get url
text

- Mjera protjerivanja izrečena je za sedam stranih državljana koji su boravili u Bosni i Hercegovini, dok je za ostalih devet utvrđeno da ne borave na teritoriji države - odgovorili su iz ove Službe.

Prema informacijama iz nadležne Službe, zbog prijetnje državnoj sigurnosti protjerana su po tri državljanina Srbije i Crne Gore i jedan državljanin Irana.

- Među protjeranim osobama je jedna žena i jedan migrant - naveli su iz Službe.

Iz Službe za poslove sa strancima navedeno je da se strani državljani, nakon izrečene mjere protjerivanja, stavljaju pod nadzor u Imigracioni centar, gdje su boravili ili borave dok se ne steknu uslovi za udaljenje s teritorije BiH.

- Strani državljani za koje je utvrđeno da ne borave na teritoriji naše zemlje, uneseni su u službene evidencije kao stranci koji predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti države i bit će im onemogućen ulazak u državu - navode iz ove Službe.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), prijetnjama po sigurnost smatraju se prijetnje sa aspekta terorizma, špijunaže, sabotaže, organiziranog kriminala, radnji kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu i djela organiziranog nasilja ili zastrašivanja nacionalnih ili vjerskih grupa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.