open-navfaktor-logo
search
"Pannonica na zrnu soli"
Iz budžeta plaćen 45.000 KM: Film o "ružnoj" Tuzli sakriven od javnosti, ne može ga dobiti čak ni gradski vijećnik
Nakon projekcije u kinu film je samo jednom prikazan na lokalnoj RTV 7.
AUTOR: Autor: J. B.
04.04.2024. u 07:57
get url
text
Uvodna špica filma
Uvodna špica filma
FOTO: SCREENSHOT
Dokumentarni film upitne kvalitete "Pannonica na zrnu soli" režisera Dine Mustafića, u kojem se za Tuzlu kaže da je bila "ako ne jedan od tri najružnija (grada) u Bosni i Hercegovini, onda svakako najružniji", plaćen je iz budžeta Grada Tuzle 45 hiljada KM.
Ovaj frapantan podatak dobio je vijećnik u Gradskom Vijeću Tuzle Omer Berbić u odgovoru na vijećničko pitanje koje je postavio.
U odgovoru Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu navodi se da je u budžetu Grada za 2023. godinu u razdjelu spomenute službe, na "poziciji transfer za rad Javnog preduzeća RTV 7 Tuzla, u strukturi ukupno planiranih sredstava u 2023. godini, sredstva u iznosu od 45.000 KM, dodijeljena su ovom korisniku za izradu filma povodom jubileja 'Pannonice'".
- Sramotno je da Grad Tuzla finansira propagandne, naučno-fantastične filmove koji vrijeđaju sve građane i građanke Tuzle. Zahtijevam od RTV 7 i od Službe za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu povratak sredstava. Prije nekoliko mjeseci poslao sam i e-mail RTV 7 da mi pošalju link sa filmom, međutim odgovor nisam nikada dobio - kaže vijećnik Naše stranke Omer Berbić.
Film "Pannonica na zrnu soli", prikazan je u Cinestarovom kinu u Tuzli prilikom promocije, a nakon toga je jednom emitiran na RTV 7 i od tada mu se gubi svaki trag. Nikada nije objavljen na internetu, nema ga na društvenim mrežama, kao ni na jednoj platformi lokalne RTV 7, iako je plaćen 45.000 KM.
E-mail koji je uputio Berbić
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.