open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Iz Drljačinog ministarstva kažu da nije do njih što nisu povećane najniže penzije
Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike je navedeno za Faktor kako nije do njih što nije proveden zaključak Zastupničkog doma Parlamenta FBiH o povećanju najnižih penzija za minimalno pet posto u augustu. Kažu kako su na vrijeme poduzeli sve potrebne aktivnosti, ali da ne mogu ništa bez analize Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i Federalnog ministarstva finansija.
22.09.2022. u 22:19
get url
text

Iz Ministarstva su reagirali nakon teksta Faktora u kojem iz Vlade Federacije ukazuju da je Zaključak Zastupničkog doma FBiH resor Ministarstva rada i socijalne politike, te da je premijer Fadil Novalić uputio pismo resornom ministru, ministarstvu u kojem je zatražio da sačine analizu, utvrde je li Zaključak u skladu sa zakonom.

Pravovremeno poduzeli aktivnosti 

Ukoliko jeste, da se sačini konkretan prijedlog realizacije, izvor finansiranja i ponudi na razmatranje Vladi Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Još ništa od povećanja najnižih penzija u FBiH, čeka se Drljačino ministarstvo

- Federalno ministarstvo rada i socijalne politike, po pitanju realizacije Zaključka Zastupničkog doma o povećanju najnižih penzija, pravovremeno je poduzelo odgovarajuće aktivnosti. S tim u vezi, upoznajemo kako bez očitovanja, odnosno, analize Federalnog ministarstva finansija i Fedralnog zavoda za PIO nije moguće pristupiti realizaciji.

Eventualna izrada prijedloga odluke o povećanju najnižih penzija je operativne prirode, gdje je tekst ovo ministarstvo već praktično pripremilo - naveli su nam iz Ministarstva.

Dodaju kako su 8. jula Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje dostavili Zaključak Zastupničkog doma FBiH od 29.6.2022. godine, urgirajući da Ministarstvu dostave informacije da li su ispunjeni uvjeti, odnosno, da li postoje finansijske pretpostavke za realizaciju ovog zaključka.

Kontaktirali smo Zavod PIO FBiH.

- Odgovorili smo Ministarstvu rada i socijalne politike na navedeni dopis, te kazali da odluku o povećanju najnižih penzija donosi Vlada FBiH na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike, te uz pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva finansija.

Federalni zavod nije, prema odredbama Zakona o PIO-u, ovlašten donositi niti inicirati navedenu odluku. Ministarstvo rada i socijalne politike se treba odlučiti u pogledu inicijative / zaključka Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH - rečeno nam je u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje.

VEZANI TEKST - Minimalne penzije u FBiH će u augustu biti uvećane za pet posto, i u septembru će iznositi 445 KM

Iz Federalnog ministarstva finansija nam nisu odgovorili da li u budžetu ima novca za povećanje najnižih penzija u Federaciji.

Tražili sastanak

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević je bila prisutna na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj je jednoglasno usvojen Zaključak o povećanju najnižih penzija za minimalno pet posto u FBiH, a na prijedlog zastupnice Sanele Prašović-Gadžo.

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike su nam naveli kako su 18. augusta tražili održavanje sastanka o Zaključku Zastupničkog doma FBiH kojem bi prisustvovali premijer Fadil Novalić, Milićević i Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.