open-navfaktor-logo
search
Obraćanje nakon sastanaka
Iz EU jasna poruka: Pred BiH je puno posla prije otvaranja pregovora, nema nikakvih prečica
Svjedoci smo određenog napretka Bosne i Hercegovine usvajanjem važnih zakona. Pokazali ste da možete ostvarivati rezultate. Jedinstveni smo da BiH vidimo u EU kao jedinstvenu, nedjeljivu i suverenu državu. To je naš zajednički cilj. Potrebno je još usvajanje zakona o sukoba interesa i sudovima. Do marta ćemo izvijestiti Evropsko vijeće o napretku, poručila je u Sarajevu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen nakon razgovara sa bh. zvaničnicima.  
23.01.2024. u 13:09
get url
text

VEZANI TEKST - Objašnjenje iz Zagreba: Plenković nije došao u Predsjedništvo BiH zbog Komšića jer ga nisu izabrali Hrvati

Dodala je da je danas intenzivno razgovarno i o "planu rasta", odnosno svojevrsnoj ponudi EU za jače integrisanje BiH na evropsko tržište.

S druge strane, premijer Nizozemske Mark Rutte izjavio je da je potreban veći stepen ispunjenosti uvjeta za dalje korake, odnosno do naredne faze otvaranja pregovora BiH sa EU. 

- Nakon današnjih sastanaka, dobili smo široku sliku prilika i stanja u kontekstu evropskog puta. Nizozemska i BiH imaju snažne dugogodišnje veze. Podržavamo evropske ambicije Bosne i Hercegovine. Reforme su neodvojiv dio ovog procesa. Još je puno posla ostalo za Bosnu i Hercegovinu prije nego postigne otvaranje pregovora. Nema nikakvih prečica. Jako je puno posla u narednih šest sedmica. Nisam spreman vjerovati u ovom trenutku, ali me uvjeravaju da se na tome radi. Moramo vidjeti hoće li se to i desiti. Ovo su prilično veliki zadaci. Potpuno mi je jasno da je ovo zemlja kompleksnog uređenja. Moramo vidjeti šta će se desiti, vrijeme curi - poručio je Rutte. 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naglasio je da današnja posjeta služi kao poticaj Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini da u narednim sedmicama donesu zakone i reformske napore kako bi dali argumente Ursuli von der Leyen i komesaru za proširenje Olivéru Varhelyiju da u izvještaju 21. i 22. marta bude postignut koncenzus među 27 članica o otvaranju pregovora BiH sa EU. 

Podsjećamo,  lideri država i vlada Evropske unije odlučili su 14. decembra prošle godine da otvore pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom, a sa Bosnom i Hercegovinom tek kada se ispune kriteriji.

EU očekuje da BiH ispuni 14 prioriteta koji su joj postavljeni kako bi mogla otvoriti pregovore sa Evropskom unijom.

BiH je u decembru 2022. dobila status kandidata za punopravno članstvo u EU.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.