open-navfaktor-logo
search
Šta je rješenje
Iz GRAS-a o gužvama: Blokada računa razlog je što nemamo dovoljno ispravnih vozila
Epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevu pogoršava se iz dana u dan, a mnogi smatraju da je javni prijevoz trenutno najveći klaster zaraze.
04.03.2021. u 20:35
get url
text

Kako stvari stoje, Vlada Kantona Sarajevo zajedno sa GRAS-om nema apsolutno nikakvo rješenje kada su u pitanju gužve u javnom prijevozu.

Senad Mujagić, vršilac dužnosti direktora GRAS-a, navodi da zbog blokade računa nemaju dovoljan broj vozila, što je, kako kaže, razlog narušavanja epidemioloških mjera.

- Mi smo u preduzeću preduzeli sve na pojačanoj dezinfekciji vozila. Službenici iz kontrole naplate dužni su u svakom vozilu da rade na osiguranju i poštivanju epidemioloških mjera. S obzirom na to da smo u teškoj situaciji, da nam je trenutno blokiran račun i da nemamo dovoljan broj ispravnih vozila, dolazi do narušavanja tih epidemioloških mjera i nemogućnosti održavanja socijalne distance.

Kazao je da su u stalnim pregovorima sa Vladom KS, te da rade sve da dođe do deblokade računa i osposbljavanja vozila.

- Mi ćemo nastojati i u stalnim smo pregovorima sa Vladom Kantona Sarajevo i resornim ministrom u vezi s deblokadom računa da bi ova vozila koja su trenutno van saobraćaja osposobila za vožnju i na taj način poboljšali stanje u odvijanju javnog prijevoza, a time bi se moglo u potpunosti ispoštovati epidemiološke mjere - objašnjava Mujagić.

Pojedini uposlenici GRAS-a za Faktor su kazali da se radnim danima u saobraćaj puštaju tramvaji sa manjim kapacitetom, dok se oni "duži", koji primaju veći broj putnika, u vožnju puštaju isključivo vikendom. Mujagić je negirao takve tvrdnje.

- Sve što je tehnički ispravno i pregledano puštamo u saobraćaj, tako da te primjedbe nisu tačne - zaključuje on.

Podsjetimo, račun GRAS-a je blokiran na iznos od 6,2 miliona KM po osnovu dospjelih tužbi radnika. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.