open-navfaktor-logo
search
Korićanske stijene
Iz Haga do sada pristiglo 98 DNK nalaza, identifikacija je složena jer su kosti izmiješane
Od 135 posmtnih ostataka koji su ekshumirani u septembru 2017. godine na Korićanskim stijenama, do sada je poznato 98 identiteta
21.11.2018. u 21:18
get url
text

Iz laboratorije Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) u Hagu, do sada je u našu zemlju stiglo 98 DNK nalaza za posmrtne ostatke ekshumirane prošle godine na lokalitetu Korićanskih stijena na Vlašiću. Posmrtni ostaci, njih 135, među kojima je i 86 lobanja, je ekshumirano u septembru 2017. godine.

Sitne kosti su iskorištene za DNK i nije ostalo ništa za ukop

- Ukupno smo dobili 98 identiteta. Moguće je da među njima budu neki identiteti koji su ranije pronađeni, pa će se raditi reasocijacija, odnosno, sklapanje posmrtnih ostataka. Jer, ekshumacije su, pored ove posljednje u septembru prošle godine, rađene i u ranijim godinama, i to u pet navrata. Neki posmrtni ostaci, pronađeni u ranijim ekshumacijama, su
bili nekopletni. Recimo, čak za 20 žrtava utvrđen je identitet, pronađene su sitne kosti koje su iskorištene za DNK analizu, tako da mi porodicama nismo imali šta predati da ih ukopaju. Moguće je da među ovih 98 identiteta, bude neko i od njih - govori nam Lejla Čengić iz Instituta za nestale osobe u BiH.

Napominje da su prošle godine na Korićanskim stijenama pronašli ukupno 135 posmrtnih ostataka.

- Nadamo se da će svi koji su pronađeni u septembru 2017. godine na Korićanskim stijenama biti identificirani i ukopani na kolektivnoj dženazi u Prijedoru 20. jula 2019. godine. Moram naglasiti kako je identifikacija posmrtnih ostataka sa tog područja sveobuhvatna i složena jer su kosti izmiješane. Riječ je o sekundarnoj grobnici i uzeto je puno koštanih uzoraka za DNK analizu - kazala nam je Čengić.

Na izmučene ljude pucano na rubu provalije, a onda su bačene bombe

Podsjećamo, na Korićanskim stijenama se dogodio monstruozni zločin, masakr nad grupom od 224 bošnjačka i hrvatska civila iz Prijedora 21. augusta 1992. godine. Masakr je izvršen po nalogu Kriznog štaba općine Prijedor, a izveli su ga pripadnici Interventnog voda prijedorske policije. Tog dana su srpski policajci iz izbjegličkog konvoja koji se kretao prema Travniku, na Vlašiću, na lokalitetu Korićanskih stijena, izdvojili izmučene protjerane Bošnjake i Hrvate s područja općine Prijedor. Logorašima je naređeno da stanu na rub provalije, a zatim im je pucano u leđa. Nakon što su civili popadali u provaliju, policajci su nastavili bacati bombe i pucati kako niko ne bi preživio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.