open-navfaktor-logo
search
Ustavnopravna komisija
Iz HDZ-a i SNSD-a protiv amandmana na Ustav BiH koji predviđa zaštitu državne imovine
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ponovo nije podržala DF-ov amandman na Ustav Bosne i Hercegovine koji predviđa institucionalnu i ustavnu zaštitu državne imovine.
27.06.2022. u 18:43
get url
text

Kako nam je rečeno, protiv su bili po dva člana komisije iz HDZ-a i SNSD-a, i to Borjana Krišto i Nikola Lovrinović (HDZ), te Obren Petrović i Nebojša Radmanović (SNSD).

Za su bili Safet Softić (SDA), Nermin Nikšić (SDPBiH), Zlatan Begić (DF) i Alma Čolo (SDA). Dragan Mektić (SDS) nije bio na sjednici.

Ovo je drugi put da Ustavnopravna komisija obara ovaj prijedlog amandmana na Ustav BiH koji je uputila Demokratska fronta. O njenom mišljenju nije bilo rasprave.

Predloženim amandmanom se u Ustav dodaje da je država Bosna i Hercegovina titular i vlasnik svih dobara od općeg interesa - zemljište, šume, vode, vodoci, jezera, more, morsko dno i morska obala, rudna blaga i druga prirodna bogatstva.

Također, amandmanom se precizira da je država BiH titular i vlasnik dobara u općoj upotrebi (putevi, željeznice, nacionalni parkovi i druga dobra u općoj upotrebi), kulturno-historijskih dobara na državnom nivou (muzeji, galerije, nacionalne biblioteke, kulturno-historijski spomenici i druga kulturno-historijska dobra) te cjelokupne imovine na osnovu državno-pravnog kontinuiteta BiH kao i one iz sukcesije SFRJ u zemlji i inostranstvu.

Njime je precizirano i da je država BiH titular i vlasnik imovine u vezi s Aneksom 9. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, uključujući i nepokretnu i pokretnu imovinu, novčana sredstva i potraživanja novčanih sredstava, te drugu imovinu u bilo kojem obliku koja po svojoj prirodi spada u državnu imovinu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.