open-navfaktor-logo
search
Čekaju se ministri
Iz Istočnog Sarajeva opet "zaprijetili": Ugovor u narednih nekoliko dana ili obustava isporuke gasa za FBiH
Direktor kompanije Sarajevogas Istočno Sarajevo Nedeljko Elek najavio je za Radio Slobodna Evropa da, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude potpisan ugovor između ove firme i Energoinvesta o transportu gasa, bit će prekinuta isporuka ovog energenta za Federaciju BiH.
04.01.2024. u 18:18
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar Lakić tvrdi: Neće biti obustave isporuke gasa za područje FBiH

Njegova izjava dolazi sedam dana poslije sastanka nadležnih dvije entitetske vlade (Republika Srpska i Federacija Bosne i Hercegovine) o isporuci gasa.

Sastanak je održan 29. decembra nakon što je firma iz Istočnog Sarajeva Sarajevogas poslala sarajevskom Energoinvestu zahtjev da cijena sa 11,1 bude uvećana na 14,1 marku, po 1000 kubnih metara gasa. Poskupljenje obrazlažu ulaganjem u sistem gasovoda.

Ugovor o transportu gasa između sarajevske kompanije Energoinvest i firme Sarajevogas Istočno Sarajevo istekao je 31. decembra 2023. godine.

Novi ugovor još nije potpisan.

Kompanija Energoinvest je uvoznik gasa za entitet Federaciju BiH, dok gas za potrošače u entitetu Republika Srpska uvozi kompanija Gas-Res iz Banjaluke.

VEZANI TEKST - Oglasio se Energoinvest: Nismo mogli prihvatiti "ratnu prijetnju" zavrtanjem ventila iz RS-a

Firma Sarajevogas iz Istočnog Sarajeva posluje na teritoriji entiteta Republika Srpska i vlasnik je gasovoda dugog 40-ak kilometara. Njime se ruskim gasom snabdijeva i Sarajevo, kao najveći potrošač gasa.

- Obustava je odgođena zbog praznika, ali ukoliko ugovora ne bude u idućih par dana, moraćemo prekinuti isporuku. Već sam u krivičnom djelu, jer radimo bez ugovora. Faktura za ovaj mjesec sigurno će biti 300.000 maraka i mi to nemamo kome da fakturišemo - kazao je Elek za RSE.

Iz kompanije Eneregoinvest saopćili su za RSE da se nadaju da će novi ugovor biti potpisan u narednim danima, nakon sastanka entitetskih resornih ministarstava i direktora kompanija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.