open-navfaktor-logo
search
Sjednica Doma naroda
Iz Kluba Bošnjaka zatražili da im se Pendeš izvini zbog izjave o raseljenim Hrvatima
Dio izlaganja Marine Pendeš (HDZ), predsjedavajuće Kluba delegata iz reda hrvatskog naroda, na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine doveo je do toga da su iz Kuba Bošnjaka zatražili njeno izvinjenje.
28.12.2023. u 14:50
get url
text

Tokom rasprave o tački dnevnog reda koja se odnosila na Izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine u 2022, bilo je govora o legalnosti izbora članova CIK-a, pozivanja na Ustav BiH, popisu stanovništva, a na početku sjednice i o načinu imenovanja rukovodioca državnih institucija kada je delegat Džemal Smajić (Stranka za BiH) pitao zašto Vijeće ministara BiH ne poštuje Ustav i zakone pa ne imenuje u skladu s popisom iz 2013. godine.

Pendeš se javila da "ispravi krivi navod", pa je delegatu Smajiću tokom rasprave o izvještaju CIK-a kazala da očekuje od njega i njegovih "političkih kolega da tamo gdje ste na vlasti pomognete da se vrate Hrvati".

- 250.000 Hrvata fali. Gdje su, ne znam. Valjda su to brojke koje vama služe da bi pravili matematiku koliko treba biti Hrvata u Vijeću ministara i institucijama. Vi zahvaljujući toj brojci pravite nove matematike. Sram vas bilo - rekla je Pendeš.

Uslijedile su reakcije, te je delegat Safet Softić (SDA) kazao je da ovim što je Pendeš rekla povrijedila njegovo i dostojanstvo Kluba Bošnjaka.

- Ovim što je kazala, da se trebamo stiditi nečega što je kvalificirala kao raseljenih 250.000 Hrvata. Ne znam zašto je to upućeno nama kao predstavnicima naroda koji je možda najveća žrtva, koji je dobio sudski epilog u genocidu koji je izvršen nad Bošnjacima. To je riječ viška zbog koje bi se Pendeš trebala izviniti nama u Klubu - istakao je Softić.

Pendeš je odgovorila da se nije obratila Klubu nego Smajiću i Šefiku Džaferoviću (SDA), predsjedavajućem Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda.

Smajić je kazao da je očekivao da će se Pendeš izviniti kada se javila za riječ. 

- Očekivao sam da ćete se izviniti meni i Džaferoviću za riječi koje vam ne pristaju kao dami, delegatkinji. Tim riječima omalovažavate i rušite kredibilitet ovog doma. Ne ulazim u to čime ste bili izazvani da tako reagujete, ali svako piše svoju biografiju - dodao je.

Na kraju, Dom naroda, zbog protivljenja delegata iz SNSD-a i HDZ-a, nije usvojio izvještaj o provođenju zakona iz nadležnosti CIK-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.