open-navfaktor-logo
search
Kalinovik
Iz masovne grobnice u Dobrom Polju ekshumirani posmrtni ostaci najmanje pet žrtava
Nekompletni posmrtni ostaci najmanje pet žrtava proteklog rata ekshumirani su do sada iz masovne grobnice koja je otkrivena na lokalitetu Dobro Polje, općina Kalinovik, objavio je u petak Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
04.06.2021. u 15:11
get url
text

Ekshumacija na ovom izuzetno nepristupačnom i teško prohodnom terenu uz kanjon rijeke Bistrice počela je u ponedjeljak, a nastavit će se i u narednoj sedmici obzirom na izuzetno obimno i složeno područje za pretraživanje.

Posmrtni ostaci koji su do sada pronađeni bit će prebačeni u JKP Gradska groblja Visoko na dalju kriminalističko-tehničku i sudsko-medicinsku obradu i utvrđivanje identiteta putem DNK analize.

Prema informacijama s kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su u proteklom ratu nestale na ovom području.

Postupkom ekshumacije na ovoj lokaciji neposredno rukovodi Tužilaštvo BiH, a u procesu sudjeluju službenici Instituta za nestale osobe BiH, antropolozi Međunarodne komisije za nestale, vještak sudske medicine, potrebni radnici i mehanizacija, kao i policijski službenici PU Foča i PS Kalinovik koji osiguravaju lokaciju i vrše kriminalističko-tehničku obradu dokaza i lica mjesta.

Lokaciju na kojoj se vrši proces ekshumacije posmrtnih ostataka proteklih dana posjetili su i predstavnici operativne radne grupe za nestale osobe u ime Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK) i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Ujedinjenih nacija.

Lokaciju su posjetile i predstavnica Ambasade Švedske u BiH kao i zamjenica šefa programa za Zapadni Balkan Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP), zaključili su iz Instituta za nestale osobe BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.