open-navfaktor-logo
search
Borba sa pandemijom
Iz MCP BiH potvrdili: U BiH 20. oktobra stiže 100.620 Pfizer vakcina
U Bosnu i Hercegovinu 20. oktobra stiže 100.620 doza Pfizer vakcina iz Slovenije, kazao je Dušan Kojić, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH), te dodao da je potvrda o prispijeću pošiljke stigla.
13.10.2021. u 15:58
get url
text

- Jedna od donacija, koja bi se također brzo trebala realizirati je 50.310 Pfizer vakcina iz Francuske. Potpisali smo Bilateralni ugovor sa Francuzima, tu je još popratno pismo. Čekamo potvrdu kompanije Pfizer. Nadam se da će tokom naredne sedmice kompletna dokumentacija biti završena. Nakon toga pošiljka ima zeleno svjetlo da krene put BiH – navodi Kojić i dodaje:

- Ako u narednu srijedu dobijemo tu slovenačku donaciju i ako u toku ovog mjeseca dobijemo američku pošiljku od 503.100 doza Pfizer vakcina, za koju svaki dan očekujemo potvrdu, BiH će sve svoje probleme riješiti do kraja godine. Intenzivno smo se aktivirali, Ministarstvo civilnih poslova BiH je svakodnevno u razgovoru sa ambasadama zemalja Evropske unije u BiH, tražimo modus kako i u kom periodu od njih da kupimo vakcine iz programa EU4HEALTH – navodi Kojić.

Ističe kako u BiH 14-dnevna incidenca novoooboljelih stagnira, ali i da postotak vakcinisanih raste.

- Naravno, postotak vakcinacije mora još dodatno rasti, pa molim građane, koji to do sada nisu, da se odazovu na vakcinaciju. Što se tiče broja preminulih, podaci pokazuju da smo prvi u Evropi, a drugi u svijetu. Ministarstvo civilnih poslova BiH obavilo je razgovor sa nadležnim zdravstvenim institucijama i oni su trenutno u fazi analiziranja parametara na osnovu čega ćemo doći do podataka – zbog čega je ta stopa smrtnosti u našoj zemlji takva kakva jeste – kazao je Kojić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.