open-navfaktor-logo
search
Otkazali nabavku
Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo se hvale uspjesima, a radnici morali sami sebi kupovati uniforme
Iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo posljednjih sedmica ističu da su zadovoljni poslovanjem u 2021. godini, ali i početkom 2022, te najavljuju nove poslovne uspjehe.
18.04.2022. u 08:41
get url
text

Ipak, da nije sve tako sjajno potvrđuje činjenica da nekoliko mjeseci zakucane daske i kartoni dočekuju turiste iz svih krajeva svijeta u dijelu gdje čekaju da preuzmu svoj prtljag.

VEZANI TEKST - Umjesto natpisa dobrodošlice: Turiste na Sarajevskom aerodromu dočekuju kartoni lijepljeni selotejp trakama

- Kao što znate, aerodrom Sarajevo se nalazi u procesu rekonstrukcije. Trenutno se izvode radovi na dogradnji i modernizaciji Terminala B, nakon čega počinje faza modernizacije starog dijela Terminala B. U ovoj fazi je planirana i izgradnja koridora za ukrcavanje putnika i izgradnja novih jezgra za aviomostove, te nabavka novih aviomostova, kao i formiranje novih unutrašnjih prostornih kapaciteta s ciljem prilagođavanja novoj organizaciji tokova putnika – rekla je Belma Čureković, stručni saradnik za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Uposlenici Sarajevskog aerodroma već duže vrijeme čekaju na nove uniforme, a neki od njih su ih, kako su nam rekli, morali sami kupiti. Stručni saradnik za komunikaciju i informisanje Međunarodnog aerodroma Sarajevo pojasnila je i ovu situaciju.

- Međunarodni aerodrom Sarajevo proveo je nabavku uniformi putem otvorenog postupka krajem 2019. i početkom 2020. godine, te je prikupio tehnički zadovoljavajuće ponude za većinu lotova. Ukupna vrijednost te nabavke iznosila je 669.000 KM. Nažalost, tokom procesa evaluacije ponuda, početkom proljeća 2020. postalo je jasno da je pandemija COVID-19 nešto dugotrajno i nešto za što smo u tom momentu pretpostavili da će značajno utjecati na globalnu avioindustriju. U junu 2020. godine donesena je teška odluka da se nabavka uniformi otkaže u svrhu smanjenja troškova. Krajem 2020. nabavka HTZ uniformi je realizovana u iznosu od oko 90.000 KM.

Prošla godina je također protekla pod značajnim negativnim utjecajem pandemije. Uspješna ljetna sezona koja je bila vijesnik oporavka aerodroma, dala nam je indikaciju da će aerodrom opstati i da možemo planirati nabavku uniformi u 2022. godini. U te svrhe planirano je oko 460.000 KM. Trenutno smo u procesu izmjene Pravilnika o službenoj, radnoj i zaštitnoj odjeći i obući, što je preduvjet za pokretanje nabavke. Računamo da će tender biti raspisan prije kraja drugog kvartala, te da će preostali radnici dobiti svoje uniforme krajem godine, naravno ukoliko se nabavka ne iskomplikuje raznim žalbama - kaže Čureković.

Ona ističe da zahvaljujući izuzetnom zalaganju Uprave, ali i predanosti cjelokupnog kolektiva u ostvarenju poslovnih ciljeva, Međunarodni aerodrom Sarajevo u prva tri mjeseca ove godine bilježi pozitivne rezultate u svim segmentima svog poslovanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.