open-navfaktor-logo
search
Zaštita prirode
Iz Ministarstva odgovorili: Zašto predio Bjelašnice, Visočice i Treskavice neće biti nacionalni park
Iz Ministarstva je potom uslijedio odgovor na pitanja Faktora koje smo tražili još nekoliko dana prije objave teksta, uz napomenu da je cilj ove institucije povećati broj i procenat zaštićenih područja u BiH, te nikako uništenje prirodnih bogatstava
22.06.2019. u 20:10
get url
text

Nakon što je Faktor objavio tekst "Bjelašnica, Visočica, Treskavica...: Umjesto nacionalnog parka, apartmanska naselja i hidroelektrane"  u kojem se navodi da je "otvorena mogućnost da se ovo neprocjenjivo prirodno bogatstvo uništi izgradnjom apartmantskih naselja, hidrocentrala i drugih objekata", oglasilo se Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

U tekstu objavljenom na Faktoru navodi se da je Ministarstvo okoliša i turizma FBiH sa načelnicima općina Konjic, Trnovo i Hadžići dogovorilo da ovaj predio značajne biološke i kulturne vrijednosti neće biti proglašeno nacionalnim parkom, već nižim stepenom - parkom prirode, te da će zaštićen biti mnogo manji predio od onoga koji je predviđen prostornim planom iz 1981. godine.

Iz Ministarstva je potom uslijedio odgovor na pitanja Faktora koje smo tražili još nekoliko dana prije objave teksta, uz napomenu da je cilj ove institucije povećati broj i procenat zaštićenih područja u BiH, te nikako uništenje prirodnih bogatstava.

Na pitanje zbog čega se odustalo od proglašenja nacionalnog parka,  iz Ministarstva navode da je "određivanje kategorije budućeg zaštićenog područja složeni proces analize stanja prostora, pri čemu se u obzir uzimaju zatečeno stanje prostora i prirodnih vrijednosti u prostoru te trenutno korištenja prostora i zatečene privredne aktivnosti u prostoru (npr. šumarstvo, vodoprivreda, lovstvo, ribarstvo, rudarstvo). Članovi 137. i 138. Zakona o zaštiti prirode pobliže definiraju kategoriju II nacionalni park, odnosno kategoriju IIIa park prirode. Preliminarni nalazi ocjene stanja ukazuju da je kategorija park prirode primjerena za analizirano područje".

U Ministarstvu su komentarisali i pitanje zbog čega je za četiri puta manji zaštićeni prostor nego li je on predviđen još važećim Prostornim planom BiH iz 1981. godine.

- Po prostornom planu SR BiH iz 1981. godine Bjelašnica i Visočica su tretirane kao regionalni parkovi (parkovi prirode), dok je Treskavica tretirana kao nacionalni park. Veoma važna činjenica jeste da je nekada jedinstveni prostor BiH podijeljen na dva entiteta te da je pitanje zaštite okoliša i prirode, te uspostave novih zaštićenih područja prema Ustavu BiH, sada u entitetskim nadležnostima. Uzimajući u obzir navedeno, nacionalni park Treskavica može biti proglašen u drugom entitetu. Predmetnom inicijativom obuhvaćen je dio Treskavice u entitetu FBiH sa područjem prirodnih vrijednosti jezera na Treskavici i uključen u projektno područje Bjelašnica-Visočica-Treskavica-Kanjon rijeke Rakitnice.  Prilikom određivanja obuhvata projektnog područja analizirana je i recentnija prostorno-planska dokumentacija, kao što su Nacrt Prostornog plana FBiH 2008-2028, Prostorni plan Kantona Sarajevo 2003-2023, Nacrt Prostornog plana Hercegovačko-neretvanskog kantona 2012-2022 i Prostorni plan Općine Konjic 2013-2033 – navodi se u odgovoru.

- Ukoliko dođe do proglašenja zaštićenog područja, planirana površina za zaštitu od oko 26.000 ha svrstavat će se u prva tri najveća zaštićena područja u BiH – dodaju iz Ministarstva.

Iako im je, kako kažu, u planu da zaštite ovaj predio, u Ministarstvu još nemaju informacije da li će i koja vrsta radova, gradnje i privrednih aktivnosti biti dozvoljena u ovom području, ukoliko se proglasi parkom prirode.  

- Konačan popis dozvoljenih i zabranjenih aktivnosti određuje se kroz donošenje Plana upravljanja zaštićenim područjem, koji se donosi za period važenja od 10 godina, te Pravilnika o unutarnjem redu. Sukladno Zakonu o zaštiti prirode, navedeni dokumenti se donose nakon proglašenja zaštićenog područja – ističu iz Ministarstva, tvrdeći da nemaju informacije da postoje inicijative za gradnju apartmanskih naselja i mini hidroelektrana unutar obuhvata područja koje se planira za zaštitu.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma naglasilo je i da se svakodnevno održavaju sastanci i konsultacije u vezi sa zaštićenim područjima, te da će od sada objavljivati zapisnike sa sastanaka na svojoj web stranici, kako bi javnost imala uvid u stvarne probleme na koje se nailazi, obzirom da je Zakonom o zaštiti prirode definirano da se uspostava zaštićenih područja, na federalnom ili kantonalnom nivou, može provoditi uz saglasnost općinskih vijeća na čijim područjima se prema prostornom planu prostire zaštićeno područje.

- Molimo predstavnike NVO sektora da se aktivno uključe u rješavanje ovih aktivnosti jer je ovo pitanje na kojem se treba ozbiljno raditi, educirati stanovništvo, razgovorati sa lokalnom zajednicom, kako bi se promovirala ideja zaštite prirodnih područja, jer se radi o dugoročnom procesu za koji se trebaju mobilizirati kako vladini, tako i nevladini resursi – ističu iz Ministarstva.

Navode da je pored područja Bjelašnica-Visočica-Treskavica-kanjon Rakitnice u planu da se zaštite i Livanjsko polje, planina Zvijezda, pećinski sistem Vjetrenica, te botaničko-floritsički rezervta Mediteranetum.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.