open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenje
Iz Ministarstva pravde RS-a reagovali na plenarnu sjednicu Ustavnog suda BiH: Krajnje je neprihvatljivo...
Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske reagovalo je na održavanje plenarne sjednice Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koja je zakazana u četvrtak, 18. januara, a na kojoj će se, između ostalog, razmatrati i zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Krivičnog zakonika RS-a što iz ovog ministarstva ocjenjuju krajnje neprihvatljivim "jer u njegovom radu ne učestvuje ni jedan sudija izabran od Narodne skupštine RS-a kako to Ustav BiH predviđa".  
15.01.2024. u 14:50
get url
text

VEZANI TEKST - Ustavni sud BiH od 2. januara bez sudije iz RS-a: Pravne posljedice su nikakve, a političke mogu biti svakakve

- Ministarstvo pravde već duži period ukazuje na potrebu za donošenjem zakona kojim će urediti organizacija i nadležnost Ustavnog suda BiH te posebno postupak razrješenja stranih sudija, koji protivno praksama svih demokratski uređenih zemalja, tu funkciju obavljaju od nastanka suda.

Napominjemo da je BiH jedina zemlja u Evropi, u čijem radu Ustavnog suda učestvuju državljani drugih država - saopćili su. 

Podsjećamo da je NSRS, zbog neustavne izmjene Pravila Ustavnog suda BiH iz juna mjeseca 2023. godine, bila primorana donijeti Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH kojim je propisala da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati i izvršavati na teritoriji RS-a dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH, a do donošenja zakona odluke Ustavnog suda neće se ni objavljivati na teritoriji Republike Srpske.

Što se tiče odredbi Krivičnog zakonika RS-a, podsjećamo da je uređivanje oblasti krivičnog zakonodavstva u RS u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS-a, koja je u skladu sa ovlaštenjima datim Ustavom RS-a uredila sistem krivičnog zakonodavstva na teritoriji Republike Srpske, pa i pitanje krivičnih djela protiv časti i ugleda, u skladu sa postojećim evropskim standardima i praksama u ovoj oblasti - saopćeno je iz Ministarstva pravde RS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.