open-navfaktor-logo
search
Šta radi Vlada
Iz MUP-a KS godinama se žale da im nedostaje stotine policajaca, građani se osjećaju nesigurno, a "Trojka"...
Policijski komesar Fatmir Hajdarević prije nekoliko dana kazao je kako Ministarstvu untrašnjih poslova Kantona Sarajevo nedostaje približno 700 policijskih službenika.
11.02.2024. u 21:37
get url
text

VEZANI TEKST - Devetnaestogodišnji Faris ubijen "na pravdi Boga": S drugovima se vraćao s donera, pucnjavi prethodio sukob u saobraćaju?

Istakao je kako zapošljavanje novog kadra ovisi o Vladi KS. Jednostavno rečeno, bez njenog odobrenja ne može se niko zaposliti.

Pokušali smo saznati kakve će poteze u vrijeme pogoršane sigurnosne situacije u KS povući izvršna vlast, ali se premijer Nihad UK i ministar unutrašnjih poslova Admir Katica nisu javljali na naše pozive.

Upravo je Katica još prije tri godine kazao kako u KS nedostaje i do 450 policajaca. U međuvremenu je taj broj nedostajućeg kadra, kako je na press konferenciji izjavio komesar Hajdarević, narastao na 700. Šta će i hoće li uopće šta uraditi Vlada KS, može se samo nagađati.  

- Vladajuća koalicija u KS je svojevremeno mijenjala zakonske propise kada je u pitanju resor unutrašnjih poslova. Mi smo tada upozoravali da zakonska rješenja nisu dobra i da će se desiti ovo čemu sada svjedočimo, da nam komesar javno kaže kako nedostaje čak 700 policajaca.

VEZANI TEKST - Više maloljetnika u pratnji roditelja saslušano u policiji zbog sinoćnje tuče u sarajevskom naselju Malta

Tim nedostatkom se direktno utječe na nivo sigurnosti građana u KS - kaže za Faktor Mahir Dević, zastupnik SDA u Skupštini KS. 

"Trojka" je i na ovom polju pokazala opću nesposobnost, tvrdi Dević.

- Znaju se procedure, ne može komesar zapošljavati, ovo je stvar isključivo politike. "Trojka" je na vlasti, znači, ona mora osigurati prohodne zakone i novac u budžetu za zapošljavanje policajaca. A šta imamo na djelu?

Dešavaju se ubistva, masovne tuče, bacaju se bombe... A onda oni prave predstave nekakvim "pojačanim kontroloma" kako bi zamazali oči građanima. U pitanju je bahata ekipa koja nije svjesna svoje odgovornosti.

Posljednji primjer, predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić ni sedam dana od zahtjeva 13 zastupnika za održavanje hitne sjednice nije se oglasio. A on je, koje li ironije, predsjedavajući Komisije za sigurnost Skupštine KS - ističe Dević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.