open-navfaktor-logo
search
Glasanje o simbolima
Iz Naše stranke i dalje pravdaju Ćavar za glasanje u Mostaru, Baralija našla krivca u SDA
Glasanje u Gradskom vijeću Mostara o odluci kojom bi se u javnim objektima mogli isticati isključivo simboli Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, HNK i Grada Mostara, dovelo je do polemike u javnosti, ali i do izjašnjavanja za i protiv brojnih političara. Ima i onih koji šute, što je također samo po sebi odgovor o njihovom stavu.
03.11.2022. u 11:17
get url
text

Vjerski simboli, križevi i slike, kao i obilježja takozvane Herceg-Bosne, ostaju u javnim ustanovama i institucijama Mostara. Da je vijećnica Naše stranke Boška Ćavar glasala za predloženu odluku, Gradsko vijeće Mostara bi tako pokazalo da se protivi postavljanju vjerskih simbola i simbola zločinačke tvorevine Heceg-Bosne u institucijama. Međurim, Ćavar je još jedno ostala suzdržana pri glasanju, što je direktna podrška HDZ-u. 

Naša stranka se tobože ogradila od glasanja svoje vijećnice, međutim i dalje je nejasan njen status u toj političkoj organizaciji. Ona je sama dala nagovijestiti da se sa strankom razilazi, ali konačnu potvrdu nije dala ni Ćavar ni Naša stranka na čelu sa Edinom Fortom. 

- Nije mjesto, ni raspelu, ni ajetu, ni ikoni u javnoj ustanovi sekularne i multietničke zemlje. Po domovima neka se kači ili ne kači šta se želi - navela je Ćavar u pokušaju izjednačavanja onoga što radi HDZ po institucijama na čijem su čelu, sa nepostojećim vjerskim obilježjima kao što su ajeti u javnim institucijama.

VEZANI TEKST - Naša stranka u Mostaru je produžena ruka HDZ-a, "Trojka" je to znala, neki i podržali

- Ja sam suzdržana po svakom kukavičjem jaju koje posade SDA ili HDZ, ja ne želim da učestvujem u njihovim prepucavanjima i nametanjima. Ova odluka je bio još jedan takav pokušaj, a svakim ovakvim pokušajem oni uspijevaju ono što im je cilj, a to je da ubijaju mogućnost multietničkog Mostara - saopćila je Ćavar i tako svojim glasom presudila da je u ustanovama i institucijama multietničkog Mostara i dalje mjesto križevima i zastavama Herceg-Bosne. 

Irma Baralija, stranačka kolegica Boške Ćavar, uspjela je naći krivca za to što će simboli zločinačke Herceg-Bosne i dalje ostati u institucijama i na institucijama, a taj krivac nije Boška Ćavar. 

- Predlagač, SDA, nije bio iskren s ovom odlukom nego se više činilo da je ovo neko taktiziranje, nadmudrivanje, igre mišića u samoj koaliciji gdje nešto ne štima i da je revanš između predsjednika Vijeća i gradonačelnika. To je zaista loše - izjavila je Baralija za N1.

VEZANI TEKST - SDP-ov Arman Zalihić: Boška Ćavar je u GV Mostara od početka četrnaesta ruka HDZ-a

Dakle, SDA je neiskreno tražila uklanjanje simbola Herceg-Bosne i raspela, ali je Naša stranka, koja valjda sve radi iskreno i principijelno, suzdržanim glasom svoje vijećnice odlučila da ti simboli imaju i dalje biti istaknuti na institucijama. Principijelnost Naše stranke dovela je i do izbora HDZ-ovog Marija Kordića za gradonačelnika Mostara. Matrica je ista, a ona glasi da "iskrenost i principijelnost" Naše stranke "sasvim slučajno" uvijek idu u korist HDZ-u. 

SDP se izjasnio na ovu temu, tačnije vijećnik te stranke u Mostaru Arman Zalihić je naveo kako je Boška Ćavar HDZ-ova ruka u Vijeću od samog početka. Drugi partner Naše stranke iz "Trojke" NiP, odnosno Elmedin Konaković koji ima mišljenje o svemu, ovog puta šuti. Njegovu šutnju nije bilo nemoguće neprimijetiti i u slučaju Miomirke Melank, zastupnice Naše stranke, a u vezi sa skandaloznim e-mailom o ezanu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.