open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Iz Naše stranke odgovorili zastupnici SDA: Porodiljama i trudnicama u KS ne dajemo sadaku
Tih 20 KM se neće isplaćivati trudnicama i porodiljama 'na ruke' u vidu sadake kako je bila praksa, nego će im tim iznosom Vlada kod ZZO osigurati puni paket prava, navodi Avdibegović Dizdarević
17.09.2019. u 11:54
get url
text

Klub zastupnika Naše stranke u Skupštini KS odbacuje netačne tvrdnje koje je u medije iznijela zastupnica SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Tokić-Biščević a koje se tiču planova Vlade Kantona Sarajevo za podršku trudnicama koje nemaju mogućnost ostvarenja zdravstvenog osiguranja.

Kako ističu iz Naše stranke, istupajući putem saopćenja Kantonalnog odbora SDA zastupnica ove stranke je pokazala potpuno nerazumijevanje materije o kojoj bi trebala odlučivati, ne razlikujući koncept doprinosa Zavoda za zdravstveno osiguranje od koncepta budžetske milostinje kao dosadašnjeg načina pomoći trudnicama i porodiljama. Jednostavno rečeno, kako dodaju, iznos od 20 KM koje Vlada planira izdvojiti predstavlja iznos doprinosa koji će biti uplaćivan ZZO KS i temeljem kojeg će trudnice i porodilje ostvarivati puni paket zdravstvenih prava.

-Tih 20 KM se neće isplaćivati trudnicama i porodiljama 'na ruke' u vidu sadake kako je bila praksa, nego će im tim iznosom Vlada kod ZZO osigurati puni paket prava. Ova inicijativa je ranije u više navrata pokretana ali nikad nije naišla na razumijevanje vlada koje je predvodila SDA koja snosi isklljučivu krivicu za to što nakon 25 godina njihove vladavine još uvijek imamo kategorije stanovništva koje nemaju zdravstveno osiguranje - kaže šefica Kluba zastupnika Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo Neira Avdibegović Dizdarević.

Naša stranka ističe kako je ovu mjeru Vlada KS realizovala već u prvoj godini mandata i u tu svrhu osigurala 100.000 KM u ovogodišnjem budžetu. Ukoliko bude potrebno, dodaju, bit će osigurana i dodatna sredstva da u 21. stoljeću u glavnom gradu jedne evropske države nijedna trudnica i porodilja ne ostanu bez pune zdravstvene zaštite, a to je, kako navode, samo jedna od mjera koje sadašnja vlast provodi i planira djelujući konkretno u korist porodica, bile one tradicionalne ili ne.

-Dosadašnji deklarativni pristup brizi o porodici i djeci za rezultat je imao samo porast siromaštva i demografsku katastrofu, na nama je da iskrenim pristupom i konkretnim mjerama to popravimo - kaže Neira Avdibegović Dizdarević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.