open-navfaktor-logo
search
Ko i kako gradi
Iz Neuma demantuju priču o "zabrani prodaje nekretnina Bošnjacima": Nije tačno, to je suludo...
U javnosti se pojavila informacija da Udruženje dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, podružnica Neum, "daje podršku načelniku Općine Neum da se zabrani prodaja nekretnina čime se mijenja nacionalna struktura općine".
18.03.2022. u 07:52
get url
text

Tim povodom pitali smo predsjednika Udruženja Vinka Sentića i načelnika općine Neum Dragana Jurkovića da li se zalažu za takvo nešto i ima li nepoželjnih na području Neuma.

Vinko Sentić, predsjednik Udruženja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB-podružnica Neum u razgovoru za Faktor je kazao kako se "nikome ne brani kupovati, te da to nije ni moguće".

- Ali postala je pošast prodaje zemljišta svakome, kršenje regulacijskih planova, a ne možeš nikome rušiti, to je u smislu sadašnjeg stanja. Sve je srušeno – kaže Sentić.

Naveo je kako su se tokom sastanka Udruženja više bazirali na jedinstvo Udruženja, o aktivnostima i izborima unutar Udruženja.

Na pitanje da komentira da li su protiv toga da Bošnjacima bude onemogućena kupovina nekretnina u Neumu, kako se spekuliralo, Sentić kaže:

- Nema to veze ni sa Bošnjacima, ni sa Srbima ni sa Hrvatima. Prodaje svako i kupuje svako i svako hoće da radi šta hoće da radi. Mislim da smo treći put u Gradskom vijeću imali legalizaciju objekata i kada dođe do legalizacije niko ne legalizira jer se ne mogu legalizirati objekti. Objekti stoje tako, izdaju se, zarađuje se, zarađuju svi i Hrvati i Bošnjaci i Srbi – kaže Sentić, te dodaje:

- Vlasnici zemljišta u Neumu koji nisu tu, prodaju naslijepo, prodaju poluotok Klek, prodaju lokacije, nemaju veze šta se dešava. Na poluotoku Kleku zabranjena je gradnja a sve je rasprodato. Svako kosi, radi šta hoće, najviše to rade Hrvati.

Načelnik Neuma Dragan Jurković za Faktor kaže da je pomisao da se tako nešto zabrani u Neumu suluda, jer, kako navodi Jurković, to nije moguće jer niti ima zakonsko pravo niti uporište da se nekome zabrani prometovanje nekretnina.

Jurković ističe da ne zna kako je došlo do takvih informacija u javnosti.

Naveo je da je prisustvovao sastanku Udruženja branitelja zbog skorašnjeg reizbora članova i rukovodstva tog Udruženja.

- Niti je to moj stav, niti razmišljam u tom smjeru – kazao je Jurković.

Govoreći o regulacionim planovima i izgradnji u Neumu Jurković navodi da su na snazi regulacioni planovi iz 2003. godine.

- Mi smo u ovoj i prethodnoj godini pokrenuli izradu novih regulacionih planova. Nekim ljudima ne odgovara ni promjena regulacionih planova, a oni su davno trebali biti van upotrebe. Ja ni u jednom trenutku to sve ne vežem za neki predznak nacionalnog – pojašnjava Jurković.

Na pitanje da li su svi dobrodošli u Neum Jurković kaže:

- Svako je dobrodošao sa dobrim namjerama u Neum, to je moje mišljenje. Svako ko je u legalnom postupku uzeo nekretninu nikada mu Općina to nije sporila, osim nekretnine Feroelektro. Smatram da je tu urađen ogroman kriminal, što potvrđuje nova uprava. Prekršeni su regulacioni planovi, ne možemo nikako osigurati u zgradi koja je bila odmaralište da bude 50 stambenih jedinica. To je van svake pameti. Bit će sudski epilog svega toga. Sa takvim načinom rada se ne slažemo.

Jurković potcrtava da je naj ko želi i ima mogućnost da ulaže u Neum dobrodošao.

- To je moj stav i politike koju predstavljam, nikoga nikada nismo isključivali niti ćemo isključivati – zaključio je Jurković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.