open-navfaktor-logo
search
Iznenađeni odlukom
Iz NiP-a i stranke Novi početak tvrde da je parlamentarna većina u BPK stabilna iako ih SDP napušta
Vlast u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde je stabilna i parlamentarna većina nije upitna – tvrde predstavnici stranaka Narod i Pravda (NiP) i Novi početak koji predvode vlast u tom kantonu, a nakon što su od Kantonalnog odbora SDP-a Goražde obaviješteni da ova partija više nije dio parlamentarne većine te da neće imati svog ministra u kantonalnoj vladi.
17.02.2024. u 13:34
get url
text

Koalicioni partneri naglašavaju da ništa nije upućivalo na ovakav razvoj situacije te navode kako su iznenađeni ovom odlukom.  

Predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde Nezim Alagić potvrdio je da su dobili obavještenje o napuštanju koalicije, ali bez obrazloženja.

- Nisu nam poznati razlozi i smatramo da je ovo nepromišljen potez. Vodeći se čistom matematikom, koalicija može komotno funkcionisati i bez SDP-a. Ipak, smatram da ne postoji razlog da se ne nastavi saradnja na mnogobrojnim zajedničkim dobrim projektima, tim više što je nama kao Narodu i Pravdi SDP prirodno važan koalicioni partner i zajedno smo okosnica vlasti u BPK – kazao je Alagić.

Dodao je da će, ukoliko se bude insistiralo na ovom stavu, konačnu odluku donijeti zastupnici SDP-a koji, po njegovim riječima, čekaju konačan stav centrale stranke.

- Nadam se da će na kraju i SDP postupiti odgovorno te ostati dio skupštinske većine. U svakom slučaju, ova vlada ostaje u mandatu i koalicija će nastaviti funkcionisati. Trenutno 'stabilnih' 16 ruku čini skupštinsku većinu i nije izgledno da će se ta brojka u skorije vrijeme smanjivati. Nedavno je održan konstruktivan sastanak predstavnika kantonalnih odbora NiP-a i SDP-a i nijedan od zaključaka tog sastanka nije upućivao na ovakav razvoj situacije - tvrdi Alagić.

Ocijenio je kako ministar SDP-a Nusret Hubjer radi izvanredan posao na toj poziciji.

- Za kratko vrijeme je riješen niz dugogodišnjih problema u tom ministarstvu, unaprijeđena je transparentnost i efikasnost u radu i što se mene lično tiče, a to je stav i NiP-a BPK, Nusret Hubjer će ostati ministar MUP-a BPK u svakom slučaju – kazao je predsjednik KO NIP-a.

I Senad Hubjer iz stranke Novi početak naglašava da su u ovoj stranci iznenađeni odlukom KO SDP-a o istupanju iz vlasti jer su, tvrdi, imali odličnu saradnju. Također potvrđuje da je parlamentarna većina stabilna.

- Iz SDP-a nisu naveli nikakvo obrazloženje niti razloge za ovakav potez, nadam se da će KO SDP-a na čelu sa predsjednikom pronaći rješenje i prevazići sve nesuglasice ukoliko ih ima kako bi SDP BPK sa svojim klubom zastupnika, ministrom i direktorima i dalje bili dio ove koalicije. Puno je projekata koje smo zajednički inicirali, već smo započeli njihovu realizaciju tako da se nadam da ćemo ih i sa SDP-om u koaliciji i završiti. Saradnja je zaista bila korektna i konkretna i ništa nije moglo naslutiti ovakvu odluku i ja iskreno nadam da ćemo nastaviti raditi kao koalicioni partneri – kazao je Hubjer.

Predsjednik KO SDP-a Ernest Imamović najavio je da će razloge odluke o istupanju ove stranke iz parlamentarne većine u BPK obrazložiti na press konferenciji narednih dana. SDP u Skupštini  BPK ima dva zastupnika Edina Mujkovića i Amira Sijerčića, dok funkciju ministra unutrašnjih poslova u Vladi BPK iz reda ove stranke obnaša Nusret Hubjer.

VEZANI TEKST - Obavijest SDP-a Goražde čudna njegovim zastupnicima: O odlasku u opoziciju će čekati stav centrale

Nakon saznanja da se zbog odluke organa SDP-a da napusti parlamentarnu većinu od Hubjera traži da podnese ostavku,  oglasili su se i iz Sindikata policije BPK i Sindikata Uprave policije koji su iskazali punu podršku radu ministra, navodeći da su zahvaljujući radu Hubjera realizovani brojni projekti. Od Vlade i Skupštine BPK sindikati traže da, ukoliko do ostavke dođe, istu ne prihvate.

Parlamentarnu većinu u BPK Goražde uz SDP čini još šest stranaka, Narod i Pravda (NIP), Novi početak, Nova politička inicijativa (NPI), BH Demokrate (BHD), Nezavisna građanska lista (NGL) I Savez za bolju budućnost (SBB).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.