open-navfaktor-logo
search
Ko je kriv
Iz Općine Centar kažu da nije do njih što kasni izgradnja Prve transverzale
Općina Centar Sarajevo pojasnila je u saopćenju za javnost zašto nije odgovorna za zastoj u izgradnji Prve transverzale, te u kojoj je fazi proces koji se vodi zbog spornog objekta u ulici Tešanjska 15.
08.02.2022. u 18:26
get url
text

- Postupajući po prijedlogu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Općina Centar je provela postupke i donijela više od 120 rješenja o eksproprijaciji nekretnina koje se nalaze na trasi Prve transverzale, te i dalje kontinuirano radi na eksproprijaciji preostalih nekretnina za koje je podnesen prijedlog za eksproprijaciju. Kad je u pitanju objekt u ulici Tešanjska 15, nadležna općinska služba je donijela rješenje o eksproprijaciji koje je postalo pravosnažno 21. januara 2021. godine.

U postupku određivanja naknade za eksproprisanu nekretninu nije postignut sporazum pred nadležnom službom, pa je kompletan spis, shodno odredbama Zakona o eksproprijaciji FBiH, proslijeđen vanparničnom odjeljenju Općinskog suda u Sarajevu 10.3.2021. godine.

Općinski sud je, 15.10.2021. godine nadležnoj službi Općine Centar, vratio spis da se u postupku eksproprijacije donese dopunsko rješenje u kojem je trebalo eksplicitno navesti koji su prateći sadržaji eksproprisanog stambenog objekta i za koje eksproprisane nekretnine pripada pravo na naknadu. Postupajući po uputama Općinskog suda u Sarajevu služba je, po hitnom postupku, donijela dopunsko rješenje o eksproprijaciji.   

Na navedeno dopunsko rješenje vlasnik eksproprisane nekretnine je uložio žalbu pa je kompletan spis proslijeđen na nadležno rješavanje Federalnoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove, 18.11.2021. godine. Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove je donijela 27.1.2022. godine rješenje kojim je žalba vlasnika odbijena kao neosnovana - navode iz Općine Centar u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.