open-navfaktor-logo
search
Sutra dženaza
Iz Sanskog Mosta ispraćeni posmrtni ostaci 12 prijedorskih žrtava
Iz identifikacionog centra Šejkovača u Sanskom Mostu danas su ispraćeni posmrtni ostaci 12 prijedorskih žrtava, koje će biti ukopane sutra, 20. jula, nakon kolektivne dženaze u Kamičanima u Kozarcu.
19.07.2021. u 12:19
get url
text

Posmrtni ostaci proći će kroz Ključ, Bosanski Petrovac, Bihać, Bosansku Krupu, Bosansku Otoku, Bosanski Novi, kako bi podsjetili na stradanja u Bosanskoj krajini. U poslijepodnevnim satima povorka stiže u Prijedor.

Najmlađa žrtva čiji se posmrtni ostaci sutra ukopavaju je Fikret Marošlić, rođen 1971. godine, a najstarija njegov otac Himzo, rođen 1945. godine. Ubijeni su 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Danas su se članovi porodica oprostili od svojih najmilijih za čijim su posmrtnim ostacima tragali skoro 30 godina.

- Još uvijek je bol i jeste lakše jer kad budemo dolazili da znamo gdje je mezar. Ali je bol ista kao prvog dana jer je otrgnut od djece od devet i 14 godina, kad su ga najviše trebali - kazala je kroz suze Mirzeta Hirkić koja sutra ukopava posmrtne ostatke supruga Ismeta.

- Normalno da je lakše jer znamo da je tu, a posmrtmi ostaci moga brata pronađeni su na tri lokacije - istakao je Midho Bedar.

- Danas sam ispratila brata, a već sam prije ispratila dva brata i sina. Jest lakše što mogu otići proučiti Fatihu. Težak je svaki dan, danas pogotovo - rekla je Ismeta Bešić.

Tokom rata u Prijedoru je ubijeno više od 3.000 ljudi, žena i djece. Do sada su pronađeni posmrtni ostaci njih 2.500, a za oko 620 žrtava još se traga.

U Kozarcu kod Prijedora sutra se klanja 25. kolektivna dženaza za 12 žrtava ubijenih Bošnjaka u proteklom ratu u Prijedoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.