open-navfaktor-logo
search
U toku je dogovor
Iz Sarajevogasa poručuju da se danas treba riješiti problem oko snabdijevanja gasom
U Vladi Kantona Sarajevo danas će biti održan sastanak u vezi s problemom sa nedostatskom gasa, a na sastanku će učestvovati direktori Energoinvesta, Sarajevogasa i Toplana Sarajevo, koji traže rješenje za kupovinu dodatnih količina gasa.
25.01.2022. u 09:37
get url
text

Iz Sarajevogasa, ističu da svi oni koji imaju alternativno gorivo za zagrijavanje poslovnih objekata to i čine kao i Toplane Sarajevo, a potrošači u kategoriji domaćinstava uredno su snabdjeveni gasom.

VEZANI TEKST - Toplane Sarajevo će alternativno gorivo potrošiti za dva dana

- Najvjerovatnije na današnjem sastanku će se direktori javnih preduzeća i Vlada dogovoriti kako riješiti problem oko gasa. Cijena koju nudi Energoinvest četiri puta je veća od trenutne cijene koju je utvrdila Vlada Federacije Bosne i Hercegovine. To je tržišna cijena i za nas u ovom trenutku apsolutno nije konkurentna. U ovoj situaciji bolje je kupovati lož ulje kao alternativno gorivo jer je mnogo jeftinije od gasa. Ova kriza neće još dugo trajati jer već sutra se očekuju temperature zraka oko nule i važno nam je da preguramo današnji dan – poručuju iz Sarajevogasa.

Iako se ranijih godina naručivalo oko 1,3 miliona kubika gasa u januaru, nova kantonalna garnitura u Sarajevu poručiila je 900 hiljada kubika gasa za januar.

Iz Energoinvesta su saopćili da su nudili novu narudžbu, ali Sarajevogas i Toplane nisu odgovorili, na ponudu dobavljača gasa za Bosnu i Hercegovinu. 

Toplane Sarajevo zagrijavaju oko 53.000 stambenih i poslovnih objekata, a jučer su njihove kotlovnice isključene i prešle na mazut, a Sarajlije su se jutros probudile na minus 15 stepeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.