open-navfaktor-logo
search
Pristižu kritike
Iz SFF-a i dalje "zatečeni", Magoda za Faktor: Veličanje četnika u Sarajevu je gnusno
Nakon skandalozne odluke rukovodstva Sarajevo Film Festivala da dopusti prezentaciju četničke serije i filma "Heroji Halijarda", koji veliča četnički pokret, sa svih strana ne prestaju pristizati oštre reakcije. Iz SFF-a danas muk. Ni direktor ovog festivala Jovan Marjanović, ni portparolka Festivala Andrijana Copf ne odgovaraju na brojne pozive. Jovanović kaže da će poslati zvanično saopćenje.
16.08.2023. u 12:53
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar Almir Bečarević otkazao učešće na SFF-u: Poslije prikazivanja četničkog filma...

S druge strane, ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda (SDP) izjavio je za Faktor da je bitno da građani Sarajeva znaju da film "Heroji Halijarda" Radoša Bajića nije prikazan ni na jednoj festivalskoj lokaciji , "već samo njegov djelić, jedan slajd".

- To, naravno, ne amnestira propust organizatora. Ovo što se desilo ne podržavamo. Telekom Srbije je prezentirao njihov rad u okviru kojeg i film o četničkom pokretu i taj vid prezentacije u Sarajevu je neprihvatljiv. To se nije smjelo desiti- izjavio nam je Magoda.

Dodao je kako će u narednom periodu Ministarstvo sjesti na čelnicima SFF-a sa kojima će razgovarati o tome da se unutar Festivala formira tim koji će vršiti selekciju ne samo filmova već će gledati i sve koorporacijske prezentacije "da bi se ove situcije izbjegle u budućnosti".

-  Ovakvi se propusti više ne smiju desiti. Ja i moja porodica smo čitav rat proveli u Sarajevu i bilo kakvo pominjanje i prikazivanje četnika i agresora u ovom gradu je gnusno.To se više nikad ne smije desiti u Sarajevu - kazao je Magoda za Faktor.

Na pitanje hoće li biti pokrenute sankcije protiv odgovornih lica, Magoda kaže da je SFF nevladina organizacija te da očekuje da ljudi unutar ovog festivala povuku poteze u tom pravcu.

Ranije su iz Ministarstva kulture saopćili da građani Sarajeva i Ministarstvo  traže i očekuju transparentnost u definiranju odgovornosti za propust u ovom procesu, adekvatnije objašnjenje od zatečenosti, kao i plan saniranja posljedica izazvanih ovim propustom.

VEZANI TEKST - Smrt fašizmu, sloboda narodu drugovi umjetnici sa SFF-a!

U jednoj od prvih reakcija na ovu skandaloznu promociju glasnogovornica Sarajevo Film Festivala Andrijana Copf je, između ostalog, izjavila:

- Bilo kakav komentar je suvišan, i mi smo zatečeni...

Kako god, promocija ovog filma veliki je propust organizatora 29. izdanja Sarajevo FIlm Festivala u kojem se četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.