open-navfaktor-logo
search
Ne nazire se rješenje
Iz Sindikata Ginexa poručuju: Novalić i Džindić neće ili ne smiju doći u Goražde na sastanak
Sindikat Ginexa, kompanije koja se bavi namjenskom industrijom, insistira da se sa premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem u vezi s novonastalom situacijom u preduzeću i eventualnim promjenama u upravi održi sastanak u Goraždu.   
04.05.2022. u 11:19
get url
text

VEZANI TEKST - Šta su razlozi za smjenu direktorice Ginexa: Od pogodovanja kupcima u Srbiji do odbijanja širenja proizvodnje

 

- Džindić nas je krajem prošle sedmice pozvao da se 1. maja u 17 sati sastanemo u Sarajevu. Mi smo to odbii. Žele odgovornost za novonastalu sitauciju prebaciti na sindikat. Mi smo jučer održali sastanak sindikata, sutra imamo susret sa Sindikatom metalaca FBiH. 

Tražimo da se sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH održi u Goraždu, u prostorijama Ginexa. No čini nam se da Novalić i Džindić neće ili ne smiju doći u Goražde - kaže za Faktor Elmir Vranj, predsjednik Sindikata Ginexa.

Vranj ističe kako će se nakon bajramskih blagdana proizvodnja nastaviti u četvrtak.

VEZANI TEKST - Džindić: Malverzacijama se na mala vrata želi privatizovati Ginex, sa sindikatom razgovori i uz TV kamere

 

- Proizvodnja ide svojim tokom. Radnici su jedinstveni, stoje iza uprave preduzeća. Nema odstupanja. Vidjet ćemo kako će se situacija razvijati, jedna od opcija je i radnički neposluh ako se bude insistiralo na smjeni rukovodstva - istakao je Vranj.

Podsjetimo, prošle sedmice je Nadzorni odbor Ginexa uz saglasnost Vlade FBiH donio odluku o razrješenju dužnosti članova Uprave ovog privrednog društva, prije isteka mandata na koji su imenovani. Uslijedili su protesti zaposlenih u Ginexu, da bi u petak navečer Nadzorni odbor izdao obavijest da se odgađa postupanje prema odluci Vlade FBiH.

U nedjelju, 1. maja, organizirana je i protestna šetnja građana Goražda kojom su iskazali nezadovoljstvo namjerama Vlade FBiH da smijeni aktuelno rukovodstvo Ginexa na čelu s direktoricom Muneverom Fočo i imenuje nova uprava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.