open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom
Iz "Trojke" negodovali zbog stava partnera u vlasti, Zvizdić pozvao na razum
Zastupnici stranaka "Trojke" na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine negodovali su jer su iz stranaka s kojim su u koaliciji, HDZ i SNSD, odbili na Ustavnopravnoj komisiji podržati dopune Zakona o sportu koje je predložio predsjedavajući Zastupničkog doma Denis Zvizdić (NiP).
20.03.2023. u 16:25
get url
text

Ustavnopravna komisija je glasovima članova iz HDZ-a i SNSD-a utvrdila da dopune Zakona o sportu nisu u skladu s Ustavnom. 

- Zastupnici intimno i jasno razumiju kvalitet rješenja i prednosti dopuna Zakona za sportiste, reprezentacije, klubove. Komisija nije zapravo ništa utvrđivala. Ona je bez stručne rasprave ili stručnog obrazloženja samo izglasala ovakav stav. Nema nijedno suvislo ni stručno obrazloženje zašto nije u skladu s Ustavom ili zašto principi zakona nisu u skladu sa Ustavom - prokomentirao je Zvizdić.

Kazao je da se može pretpostaviti kakav će biti ishod glasanja na današnjoj sjednici Zastupničkog doma kad je u pitanju ovaj zakon, ali da želi "još jednom pozvati na razum".

Dopunama Zakona o sportu kakav je predložio predviđena je uspostava fonda za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje sportskih objekata, kao i to da se sredstva za pripremu i nastup reprezentacija i sportista na međunarodnim takmičenjima osiguravaju iz posebnog granta budžeta BiH.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDP-a Saša Magazinović prokomentirao je da razlozi protiv dopuna Zakona o sportu nemaju veze sa sadržajem zakona nego političkim stavom.

Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA, ponovio je da sastav komisije nije u skladu sa sastavom i brojem zastupnika. Kada je u pitanju stav Ustavnopravne komisije da dopune Zakona o sportu nisu u skladu sa Ustavom, Špago je napomenuo da se radi o zakonu koji već postoji te je sve koji smatraju da su neustavni bilo koji zakoni koji su na snazi i čije se izmjene predlažu pozvao da podnesu apelaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.