open-navfaktor-logo
search
Saradnja
IZ u BiH i saudijsko ministarstvo za vjerska pitanja potpisali Memorandum
Primili smo veliku pomoć od Kraljevine Saudijske Arabije za izgradnju džamija, medresa, fakulteta. Kraljevina je podržala i jako puno jetima, rekao je Kavazović
14.11.2019. u 15:01
get url
text

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović i zamjenik ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Muhammed Abdulvahid el-Arifi danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju. Reis Kavazović je kazao da je potpisani Memorandum samo nastavak plodonosne saradnje između Islamske zajednice u BiH, ali i BiH kao države s Kraljevinom.

Podsjetio je da se uspjelo sve ove godine ostati zajedno i zajedno brinuti o muslimanima u BiH te mnogim pitanjima i izazovima s kojima su bili suočeni.

- Primili smo veliku pomoć od Kraljevine Saudijske Arabije za izgradnju džamija, medresa, fakulteta. Kraljevina je podržala i jako puno jetima i to sve govori koliko je prisutna u BiH. Ovo je samo proširivanje temelja ove saradnje koja će biti još uspješnija - dodao je reisu-l-ulema.

Kavazović je izrazio nadu da će u narednom periodu biti organizirani novi susreti na kojima će se razgovarati o projektima.

Zamjenik saudijskog ministra El-Arifi je podsjetio da saradnja sa Islamskom zajednicom u BiH traje već dugo, ali da je današnjim dokumentom ona dobila i svoj pravni okvir.

- Kralj Selman i prijestolonasljednik Muhammed se trude da pruže ruku saradnje svim muslimanima svijeta, ali i svim ljudima i građanima uopće. Kraljevina promovira vijednosti: umjerenost, suprotstavljanje radikalizmu i ekstremizmu bilo kojeg oblika - kazao je El-Arifi.

Izrazio je nadu da je i današnji Memorandum kvalitetan temelj da Islamska zajednica u BiH i resorno ministarstvo Kraljevine razmjenjuju iskustva i sarađuju u promociji tih vrijednosti.

U okviru ove službene posjete Islamskoj zajednici, zamjenik El-Arifi se danas sastao i s muftijama iz BiH i mešihata Islamske zajednice u BiH, dekanima i direktorima obrazovnih ustanova Islamske zajednice, javlja MINA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.