open-navfaktor-logo
search
Nakon inicijative
Iz UIO tvrde: Ukidanje PDV-a na uvoz gasa ne bi snizilo njegovu cijenu, dali pojašnjenja
Nije moguće privremeno ukinuti plaćanje poreza na dodanu vrijednost na uvoz gasa bez kompleksnih izmjena propisa i procedura, niti bi takvo što, ako bude i realizirano, imalo efekta na snižavanje cijena gasa.
25.08.2022. u 14:33
get url
text

Ovo su za Faktor odgovorili iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovina nakon što je Dženan Đonlagić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, uputio inicijativu da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine hitno donese odluku o privremenoj suspenziji PDV-a na uvoz gasa.

O njegovoj inicijativi Zastupnički dom Parlamenta BiH treba raspravljati na sjednici 30. avgusta.

Iz UIO su podsjetili na odredbe Zakona o porezu na dodanu vrijednost po kojim se gas smatra dobrom, te je predmet oporezivanja PDV-om uvoz dobara ali i promet dobara i usluga koje poreski obveznik izvrši na teritoriji Bosne i Hercegovine.

- Član 26. ovog zakona ne propisuje oslobađanje od plaćanja PDV-a na određena dobra, ali se u smislu uvjeta pod kojima dobra mogu biti oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu referiše na carinske propise kojima su regulisane obaveze obračuna i plaćanja uvoznih dažbina.

S tim u vezi, činjenica da uvoz gasa u Bosnu i Hercegovinu i njegov daljnji promet obuhvataju nadležna postupanja carinskih i poreskih organa u skladu sa važećim zakonima i podzakonskim aktima kojima je regulisan rad ovih organa, privremena suspenzija plaćanja PDV-a na ovu robu podrazumijevala bi niz izmjena i prilagođavanja regulative na određeni period, ali i bez željenog efekta na krajnjeg potrošača u smislu smanjenja cijene, čak i na taj period – naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

VEZANI TEKST - Hoće li parlamentarci izglasati ukidanje PDV-a pri uvozu gasa zbog rasta cijena

Iz UIO su u odgovoru ukazali i da ovakvu inicijativu nije moguće realizovati bez da se naruše međunarodno preuzete obaveze Bosne i Hercegovine.

- Bosna i Hercegovina je potpisnica Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropskih zajednica i njihovih država članica, s jedne strane i BiH s druge strane, u pogledu postepenog usklađivanja zakonodavstva s pravnom stečevinom EU-a.

Kada je riječ o usklađivanju Zakona o porezu na dodatu vrijednost sa EU regulativom, potrebno je provoditi usklađivanje sa Direktivom 2006/112/EZ i njenim izmjenama i dopunama. Ova direktiva istina predviđa u Poglavlju 5 izuzeća pri uvozu, među kojima je članom 143. stav 1. tačka (l) i "uvoz gasa preko sistema za prirodni gas ili bilo koje mreže priključene na takav sistem ili gasa koji se puni iz nekog plovila za prevoz gasa u sistem za prirodni gas ili u neku mrežu proizvodnih plinovoda...", koje pravilo se primjenjuje i na uvoz električne energije – pojasnili su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Međutim, ističu u UIO, čin oslobađanja plaćanja PDV-a na uvoz dobara ne povlači oslobađanje u daljnjem prometu dobra, te je uvoznik na fakturi kupcu dužan iskazati PDV kao i za sve ostale robe, koji se u konačnici prevaljuje na krajnjeg potrošača.

- Metodologije prenosa obaveze plaćanja na kupca (reverse charge) u različitim vidovima i kod pojedinih roba, svojstvene su sistemu PDV-a i one imaju za cilj doprinijeti pojednostavljenju i pojeftinjenju adminstrativnih procedura i većoj "protočnosti" sa stanovišta PDV-a, ali u konačnici ne dovode do smanjenja poreskog opterećenja – odgovorili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.