open-navfaktor-logo
search
Tragom prijedloga
Iz ViK-a ne odustaju od poskupljenja vode, neće da kažu koliko traže, sve prebacuju na Vladu KS
Vlada Kantona Sarajevo u maju 2023. godine razmatrala je poskupljenje vode za domaćinstva za 54 posto. Do poskupljenja nije došlo jer to nije odobrio bivši ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević.
17.01.2024. u 08:45
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada KS na zahtjev Vodovoda ponovo razmatra poskupljenje vode od čak 54 posto

Hoće li voda u Kantonu Sarajevo ipak poskupjeti, pitali smo odgovorne u Vodovodu i kanalizaciji i spomenuto resorno ministarstvo koje nije odgovorilo na naše pitanje.

Iz Vodovoda i kanalizacije naglašavaju da odluku o korekciji cijene usluga koje potrošačima pruža ovo javno preduzeće može odrediti samo Vlada KS, a iz Vodovoda i knalizacije kažu:

- Do povećanja troškova poslovanja preduzeća došlo je zbog povećanja cijena troškova održavanja sistema, povećanja cijena električne energije, nabavke materijala, rezervnih dijelova, radova i usluga za potrebe funkcionisanja vodovodnog i kanalizacionog sistema te je povećanje cijene usluga neminovno. Trenutna cijena je definitivno neodrživa i neekonomska, te onemogućava da preduzeće posluje u skladu sa potrebama građana.

KJKP Vodovod i kanalizacija se ne finansira iz budžeta Kantona Sarajevo već isključivo onim što zarade, uglavnom od naplate računa za vodu i odvodnju. Ponavljamo, da li će i kada doći do korekcije cijena, to odlučuje Vlada Kantona Sarajevo!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.