open-navfaktor-logo
search
Zaposleni u kabinetima
Iz Vlade odgovorili: Nikšića savjetuju čak tri politologinje, koga su zaposlili Delić i Mijatović
Jedno od zastupničkih pitanja predsjednika Kluba zastupnika Stranke za Bosnu i Hercegovinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH Admira Čavalića upućeno Vladi Federacije bilo je koliko savjetnika su ministri i premijer imenovali u svojim kabinetima po dolasku na funkcije.
09.01.2024. u 13:07
get url
text

Prema dobijenim odgovorima iz kabineta premijera Nermina Nikšića (SDP) na mjestu direktorice Ureda premijera angažirana je Arijana Huseinović Ajanović, magistrica politologije, usmjerenja lokalna samouprava i javna uprava. Navodi se u odgovoru kako ima višegodišnje iskustvo u privatnom i javnom sektoru.

Sanela Čičić je savjetnica za antikorupcijske aktivnosti u kabinetu premijera, društvene djelatnosti i saradnju sa civilnim sektorom. Magistrica je politologije, usmjerenje međunarodni odnosi i diplomatija. Certificirana je interna revizorka za javni sektor.

Potom su angažirane još dvije savjetnice i to Draženka Subašić, savjetnica premijera za finansije i odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama, rođena 1977. godine u Zenici gdje je završila osnovnu i srednju školu. Magistar je ekonomskih nauka iz oblasti finansijskog menadžmenta.

Dženita Salihović je savjetnica premijera za analitiku i informiranje. Diplomirala je na Fakultetu političkih nauka, politologiju. Navodi se kako je u medijima radila devet godina na pozicijama glavnog producenta, urednika, voditelja, novinara.

U Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta na čijem čelu se nalazi Vojin Mijatović (SDP) angažirana su dva savjetnika.

Imenovani su Radomir Predojević na mjesto savjetnika ministra za ekonomska pitanja od 19.5.2023. godine, a koji je po zanimanju diplomirani ekonomista, rodom iz Sanskog Mosta, kao i Aleksandar Vuković, savjetnik ministra za razvoj, poduzetništvo i obrt od 7.6.2023. godine, također iz Sanskog Mosta.

Vuković je magistar geografskih nauka, Univerzitet u Banjoj Luci, Prirodno-matematički fakultet.

U Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike kojim rukovodi Adnan Delić (NiP), imenovana su dva savjetnika.

Ismira Kalkan je savjetnica ministra za pravna pitanja, diplomirani pravnik, a koja je u vrijeme imenovanja spremala magistarski studij.

Jusuf Brkić je savjetnik ministra za ekonomska pitanja, magistar menadžmenta. Interesantno je da je radio u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo od 2021. do 2023. kada je na čelu tog ministarstva bio Delić.

Posjeduje vozačku dozvolu C kategorije (kamioni), aktivni vozač.

Kada je riječ o međunarodnom i domaćem iskustvu, navodi se da je bio učesnik velikog broja konferencija, poslovnih studijskih putovanja i posjeta međunarodnim sajmovima i organizacijama privrednih i društvenih susreta. Među putovanjima je i Expo Dubai.

 

Prema nezvaničnim informacijama iz Federalne vlade, ovo nije potpuna lista svih angažiranih u kabinetima kod Nikšića, Delića i Mijatovića. Zbog čega imena svih nisu navedeni u odgovoru zastupniku Čavaliću, nije poznato. 

Faktor je ranije pisao o savjetnicima većine ostalih ministara u Vladi Federacije. Te tekstove možete čitati na linkovima ispod: 

Čija je savjetnica Tijana Ešpek, ministra ili dopremijera Vojina Mijatovića, je li sve po Pravilniku?

Ovo su novoangažirani savjetnici federalne ministrice Andrijane Katić, radili i u privatnom sektoru

Federalnog ministra pravde Vedrana Škobića iz HDZ-a savjetuje Mato Tadić

Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak angažirao dva savjetnika od kojih je jedan za obrazovanje

Ovo su savjetnici koje je federalna ministrica Jasna Duraković angažirala, biografije su im veoma živopisne

Ovo su federalni ministri kojima ne trebaju novi savjetnici

Nova vlast, nova lica: Ko će Sanju Vlaisavljević savjetovati o strateškom planiranju u Federalnom ministarstvu kulture i sporta

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.