open-navfaktor-logo
search
Niko nije došao
Iz Vranićevog kabineta zvali predstavnike pacijenata na sastanak, pa ih "izradili"
Iako su predstavnici pacijenata u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji se nalaze na listama čekanja (oko 1.700 pacijenata), jutros trebali održati sastanak sa vlastima u Kantonu Sarajevo kako bi se iznašla sredstva za finansiranje njihovog liječenja, to se nije desilo, potvrdila je za Faktor Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH.
06.11.2023. u 11:48
get url
text

Sastanak nije održan iako su, prema riječima Serdarević-Stefanišin, predstavnici pacijenata, ali i svi ostali učesnici, uredno obaviješteni prošlog četvrtka (2. novembar) iz kabineta ministra zdravstva Harisa Vranića da će se sastanak održati u ponedjeljak (6. novembar) u 8.30 sati u njegovom kabinetu.

 VEZANI TEKST - Iduće sedmice sastanci o finansiranju listi čekanja: Kantonalni zavodi traže spisak svojih pacijenata

- Mi smo na vrijeme došli, ali se niko od vlasti u KS nije pojavio. Čekali smo, a onda nas je sekretarica iz kabineta Vranića nazvala i upitala - može li se sastanak prolongirati u devet sati. Mi smo se složili, ali se niko ni u devet sati nije pojavio. Sačekali smo još 15-ak minuta, a poslije više nije bilo ni Vranićeve sekretarice, ni ona nam se više nije javljala. Nakon 15 minuta uputili smo se u Tuzlu, jer je sa vlastima Tuzlanskog kantona sastanak zakazan u 13 sati - navela je Serdarević-Stefanišin.

Iz udruženja ovakav postupak vlasti u KS nazvali su krajnje neozbiljnim i dodali da to najbolje pokazuje kakav je njihov odnos prema najtežim pacijentima čiji životi zavise od onih koji bi trebali raditi za njihovu dobrobit.

- Svi su na vrijeme informisani kao i mi prošlog četvrtka. Mi smo tražili da sastanak bude malo ranije, dakle u 8.30 sati kako bismo imali vremena doći u Tuzlu, što je prihvaćeno. Međutim, niko se nije pojavio - ponovila je Serdarević-Stefanišin.

Sastanku sa predstavnicima udruženja pacijenata jutros su trebali prisustvovati premijeri Kantona Sarajevo Nihad Uk, predsjednik Skupštine KS Elvedin Okerić, ministar zdravstva Haris Vranić, ministar finansija Emir Dedović te direktori Zavoda zdravstvenog osiguranja Muamer Kosovac.

 VEZANI TEKST - Vlada FBiH umjesto 70, za Fond solidarnosti dala 10 miliona KM, a na listama čeka više od 1.700 pacijenata

Vlada FBiH je 20. oktobra za Fond solidarnosti, koji je pri ZZORFBiH, od potrebnih 70 miliona KM za liječenje pacijenata na listama čekanja do kraja godine, izdvojila 10.

Vlada je isti dan donijela Zaključak da ostalih 60 miliona maraka trebaju osigurati kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja.

- Uz zaključak da se u rebalansku budžeta za Fond solidarnosti izdvaja 10 miliona KM, donesen je i zaključak da pozivamo sve kantonalne vlade, fondove zdravstva kantonalnih zavoda koji su ostvarili suficit da preuzmu liječenje onkoloških i svih pacijenata iz fonda solidarnosti do kraja godine.

Konkretno KS, njihov fond zdravstva ima suficit 136 miliona KM. Postavlja se pitanje, otkud suficit fondu zdravstva, a najveći broj pacijenata na listi čekanja upravo dolazi iz KS. Također, i fond zdravstva Tuzlanskog kantona ima suficit - kazao je tada Vojin Mijatović, federalni ministar razvoja i poduzetništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.